Tribuna Internațională: Minunata lume nouă a lui Donald Trump și schema TikTok în SUA
Mulțumim că ești aici. Aceasta este Tribuna Internațională, un newsletter unde îți sunt explicate cele mai importante știri și evenimente din lume!
E luni, 20 ianuarie 2025, și se încheie o eră odată cu încheierea mandatului de președinte a lui Joe Biden, o eră în care SUA și Europa au fost unite de principii și democrație în speranța de a prospera împreună. De azi revine la Casa Albă Donald Trump, președintele american care va trasa cel mai probabil direcția și modul în care va funcționa sistemul internațional în următoarele decenii.
Foto: Jaap Arriens/NurPhoto/Shuttersto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Ultimul discurs al lui Joe Biden
În discursul său de rămas-bun din Biroul Oval, Joe Biden a avertizat asupra pericolelor reprezentate de concentrarea puterii în mâinile unui număr mic de oameni ultra-bogați. El a descris această tendință ca fiind începutul unei „oligarhii” care amenință democrația americană și drepturile fundamentale ale cetățenilor.
„Astăzi, o oligarhie prinde contur în America... și amenință întreaga noastră democrație,” a spus Biden, făcând aluzie la Donald Trump și miliardarii din domeniul tehnologiei care îl susțin, precum Elon Musk.
În mod similar cu avertismentul dat de președintele Eisenhower în 1961 despre „complexul militar-industrial”, Biden a subliniat pericolul unui „complex tehnologic-industrial” care ar putea submina valorile democratice ale țării.
Biden a evidențiat și impactul negativ al dezinformării și al rețelelor sociale care au renunțat la verificarea faptelor, ceea ce a slăbit presa liberă și a permis abuzul de putere.
„Americanii sunt îngropați sub o avalanșă de dezinformare... Stâlpii dispar. Rețelele sociale renunță la verificarea faptelor”, a declarat Biden, insistând asupra necesității unor măsuri de protecție împotriva influenței necontrolate a inteligenței artificiale. El a atras atenția că democrația americană este într-un moment critic și că trebuie protejată de influențe externe și interne.
Cu toate acestea, Biden și-a exprimat și optimismul în privința viitorului Americii, evidențiind oportunitățile pe care le oferă țara și realizările sale personale.
„Întotdeauna am crezut că America poate fi definită printr-un singur cuvânt: posibilități”, a spus el, amintind că „doar aici credem că orice este posibil – cum ar fi un copil bâlbâit cu origini modeste care stă în Biroul Oval”.
Joe Biden a subliniat că succesul Statelor Unite vine din diversitatea și unitatea poporului său, în ciuda provocărilor politice și economice. În încheiere, Biden a îndemnat poporul american să continue să protejeze valorile democratice și să fie vigilenți în fața provocărilor viitoare. „Este rândul vostru să stați de pază”, le-a transmis Joe Biden cetățenilor, exprimându-și speranța că viitoarea administrație Trump va continua să lupte pentru o Americă mai bună.
Biden și-a exprimat recunoștința față de echipa sa și de întreaga națiune, afirmând că a fost o onoare să servească drept președinte al Statelor Unite. Discursul lui integral poate fi citit aici.
O analiză CNN indică faptul că Joe Biden își încheie cariera politică de cinci decenii cu sentimente mixte – pe de o parte, mândru de realizările sale, iar pe de altă parte, frustrat de felul în care aceasta s-a sfârșit. După un singur mandat marcat de numeroase crize, de la pandemia COVID-19 la retragerea haotică din Afganistan și creșterea inflației, Biden părăsește funcția fără a-și fi atins toate obiectivele.
Deși a reușit să restabilească alianțe internaționale și să investească în infrastructură, popularitatea sa a fost afectată de percepția publicului asupra vârstei sale și de decizii controversate, precum gestionarea imigrației și grațierea fiului său. În plus, relația tensionată cu vicepreședinta Kamala Harris și resentimentele față de colegii de partid care l-au împins să renunțe la cursa pentru un al doilea mandat au lăsat un gust amar asupra finalului carierei sale politice, indică presa americană.
Pe fondul revenirii lui Donald Trump la Casa Albă, Biden este conștient că istoria îl va reține ca președinte de tranziție, între cele două administrații ale rivalului său, după cum spun deja analiștii americani. Președintele democrat speră însă că în timp politicile sale vor da roade și va fi reevaluat pozitiv de către istorici.
Cel mai important aspect al finalului de mandat al lui Joe Biden, ținând cont de victoria lui Donadl Trump, este că Partidul Democrat nu are un lider și o direcție clară.
TikTok a fost dezactivat în SUA doar pentru 12 ore
TikTok a fost dezactivat în Statele Unite sâmbătă seară, cu mai puțin de două ore înainte de a fi interzis. Astfel, peste 170 de milioane de americani s-au trezit duminică dimineață că nu mai aveau acces la una dintre cele mai populare aplicații de social media din lume, indică Financial Times.
Aplicația a fost eliminată din magazinele de aplicații și nu mai poate fi accesată nici de utilizatorii care o aveau deja instalată. Legea care interzice TikTok a fost adoptată de Congres în aprilie 2024, invocând riscuri de securitate națională legate de posibila influență a Chinei asupra datelor utilizatorilor americani, scrie CNN. Deși utilizatorii se așteptau să poată folosi aplicația până la expirarea suportului tehnic, compania ByteDance a oprit accesul înainte de intrarea în vigoare a interdicției.
Pe lângă cei peste 170 de milioane de utilizatori americani, această inactivitate a TikTok în SUA a arătat că poate afecta și numeroase afaceri care depindeau de platforma socială pentru marketing și vânzări, în special prin funcția TikTok Shop.
The Guardian explică faptul că TikTok are un impact economic semnificativ, cu venituri publicitare de miliarde de dolari anual și peste 7.000 de angajați în SUA.
Ce urmează mai departe: Donald Trump a anunțat duminică seară că va emite un ordin executiv după învestirea sa în funcţie pentru a suspenda legea care interzice TikTok în Statele Unite şi a propus ca reţeaua de socializare să fie controlată în proporţie de 50% de acţionari americani, pentru a-i oferi proprietarului său chinez o cale de ieşire. Între timp, utilizatorii căutau deja modalități de a ocoli interdicția prin VPN-uri, iar afacerile care depindeau de TikTok.
La 12 ore după ce s-a închis în SUA, TikTok a început să fie din nou activ și bun de folosit pentru majoritatea utilizatorilor americani, aproape ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Revenirea a fost atribuită mesajului dat de Donald Trump de a salva aplicația, scrie CNN.
Să nu uităm, în tot acest context, New York Times scrie că CEO-ul TikTok, Shou Chew, va participa la ceremonia de învestire a lui Trump, el urmând să fie așezat în primul rând, în centrul podiumului, alături de alți invitați VIP și directori din domeniul tehnologiei precum Mark Zuckerberg, Jeff Bezos și Elon Musk.
Comentând această știre, expertul în media digitală, Dragoș Stanca, a spus că asistăm la „cea mai eficientă reclamă electorală din istoria omenirii”.
La rândul său, Moise Guran subliniează că oprirea bruscă a TikTok în SUA, deși legea prevedea o eliminare treptată, este o strategie a Chinei de a provoca un „sevraj digital” în rândul americanilor, similar cu dependența de opiu care a afectat China în secolul XIX. El compară TikTok cu un „opiu modern” care, în loc să blegească utilizatorii, îi influențează negativ, transformându-i în indivizi agresivi, manipulați ideologic și predispuși la influențe autoritare.
Teoria nu e nouă. Și istoricul britanic Niall Ferguson susținea în 2020 că TikTok reprezintă o strategie subtilă a Chinei pentru a influența și destabiliza societățile occidentale, comparând-o cu „opiumul digital” menit să submineze valorile și coeziunea socială a tineretului american. Această perspectivă sugerează că, prin TikTok, China răspunde simbolic „secolului de umilință” impus de puterile occidentale în trecut, inclusiv prin războaiele opiumului.
Am scris și eu o scurtă analiză despre mișcarea chinezilor cu TikTok și posibilul efect de bumerang împotriva lui Trump.
Inaugurarea lui Trump
Potrivit SpotMedia, programul de luni la Washington arată în felul următor:
Serviciu religios: Trump va începe ziua participând la un serviciu la Biserica Episcopală St. John.
Ceai la Casa Albă - Trump și Prima Doamnă Melania Trump îi vor acompania pe Joe și Jill Biden la un ceai tradițional.
Ceremonia de depunere a jurământului în Rotonda Capitoliului - vicepreședintele și președintele vor depune jurământul, Donald Trump își va ține discursul inaugural și va primi „binecuvântarea finală”.
Despărțirea de fostul președinte - Ceremonie formală de rămas-bun pentru Biden și Kamala Harris.
Ceremonia de semnare - Trump va merge în Sala Președintelui pentru a semna documente oficiale.
Prânzul inaugural - Prânz organizat în Statuary Hall, găzduit de Comitetul Congresional pentru Ceremonii Inaugurale.
Trecerea în revistă a trupelor - Președintele și vicepreședintele vor inspecta trupele pe treptele din fața de est ale Capitoliului.
Parada inaugurală - Din cauza vremii reci, parada tradițională de pe Pennsylvania Avenue va fi mutată la Capital One Arena, unde sunt planificate discursul lui Trump și reprezentații muzicale.
Ceremonie la Casa Albă - Trump va participa la o ceremonie în Biroul Oval.
Balurile inaugurale - vor avea loc trei baluri inaugurale - pentru membrii forțelor armate, pentru susținătorii lui Trump și pentru donatori importanți ai președintelui.
Foto: Eric Daugherty/X
Măsuri de securitate sporite: O mare parte din centrul Washingtonului - care se întinde pe aproximativ 3 km de la Casa Albă la Capitoliu - va fi închisă traficului auto, punctele de intrare fiind blocate cu bariere din beton, camioane de gunoi şi alte obiecte grele. Gardul negru de 2 metri care se va întinde pe 48 de kilometri va fi cel mai lung ridicat vreodată în Washington. Aproximativ 7.800 de soldaţi ai Gărzii Naţionale şi 4.000 de agenţi aduşi de la alte departamente de poliţie din întreaga ţară vor întări securitatea. Oficialii de securitate spun că nu au cunoştinţă de ameninţări specifice, coordonate, la adresa învestirii, dar îi îngrijorează „lupii singuratici”.
Condiții meteo neprielnice: Americanii se pregătesc să înfrunte temperaturi potențial periculos de scăzute în zilele următoare, învestirea lui Donald Trump luni la Washington anunțându-se a fi cea mai rece din ultimele patru decenii. Frigul, legat de „vortexul polar” arctic, este așteptat să se traducă prin temperaturi nocturne de -31 de grade Celsius în regiunile cele mai nordice ale Statelor Unite. La Washington, unde va avea loc ceremonia de depunere a jurământului, este prognozată o temperatură de -6 grade Celsius, cea mai „rece ceremonie” de la învestirea lui Ronald Reagan în 1985 (-14 C°).
Potrivit BBC, inaugurarea celui de-al doilea mandat al lui Trump va avea loc în Capitol Rotunda, din cauza temperaturilor extreme, care au anulat parada tradițională de-a lungul Pennsylvania Avenue. Capitol One Arena va transmite evenimentul pentru publicul larg, în timp ce invitații oficiali vor urmări ceremonia din interiorul clădirii Capitoliului. Deși mutarea în interior a mai avut loc, ultima dată în 1985, decizia reflectă dorința lui Trump de a asigura confortul și siguranța participanților.
Evenimentul va include jurământul de credință, pe care Trump îl va rosti cu mâna pe două Biblii – una personală și alta folosită de Abraham Lincoln în 1861. Vicepreședintele JD Vance va depune, de asemenea, jurământul pe o Biblie de familie.
Se așteaptă ca aproximativ 200.000 de persoane să participe la eveniment, inclusiv lideri politici și economici de rang înalt. Printre cei prezenți se numără foștii președinți Barack Obama, George W. Bush și Bill Clinton. În schimb, Michelle Obama și Nancy Pelosi au anunțat că nu vor participa. Lideri internaționali precum vicepreședintele Chinei, Han Zheng, și premierul italian Georgia Meloni vor fi de asemenea prezenți, scrie The Guardian.
La ceremonia de inaugurare vor cânta artiști precum Carrie Underwood, Lee Greenwood și Christopher Macchio. La balurile inaugurale vor susține concerte artiști precum Jason Aldean, Rascal Flatts și Kid Rock. Formația The Village People, ale căror piese au fost folosite frecvent în campania lui Trump, va avea o apariție specială.
Evenimentul a strâns deja peste 170 de milioane de dolari în donații, depășind sumele colectate pentru inaugurările anterioare, mai relatează BBC News. Printre principalii sponsori se numără giganți ai industriei tehnologice, precum Microsoft, Google și Amazon, dar și companii din industria auto, cum ar fi Ford și General Motors. Contribuțiile mari provin și din sectorul farmaceutic și financiar.
Discursul lui Trump va aborda prioritățile sale politice pentru noul mandat, cum ar fi închiderea graniței sudice, deportarea în masă a imigranților ilegali și eliminarea reglementărilor ecologice impuse de administrația Biden. Trump va promite, de asemenea, măsuri rapide pentru a reduce inflația și pentru a sprijini industria autohtonă prin noi tarife comerciale.
Trump 2.0 și strategia diplomatică agresivă
Anne-Marie Slaughter, președintă a think-tank-ului New America și editor colaborator al Financial Times, scrie că America în noua eră Trump va adopta o strategie diplomatică agresivă, asemănătoare cu fosta „diplomație a războinicilor-lupi” a Chinei, ceea ce ar putea provoca daune semnificative și de durată imaginii sale globale.
Foto: TIME/X
În timp ce China a promovat inițial o „ascensiune pașnică” pentru a se integra în sistemul internațional, schimbarea de direcție a lui Xi Jinping din 2017 a subminat buna reputație a țării și a determinat multe națiuni să-și consolideze relațiile cu SUA.
În mod similar, indică Anne-Marie Slaughter, sub conducerea lui Donald Trump și influența liderilor din domeniul tehnologiei, SUA adoptă acum o abordare diplomatică bazată pe încredere excesivă în sine, desconsiderarea regulilor și prioritizarea intereselor imediate.
Ei bine, această atitudine, alimentată de convingerea în superioritatea tehnologică și economică a Americii, ar putea genera o serie de incidente diplomatice care să modifice treptat alianțele globale și să afecteze percepția asupra fiabilității SUA ca partener, ține să mai spună Anne-Marie Slaughter.
Consecințele acestei schimbări, arată autoarea, ar putea fi similare cu cele experimentate de China, partenerii internaționali devenind din ce în ce mai precauți și căutând alternative la influența americană.
Iar UE, deja într-o confruntare cu marile companii tehnologice americane, ar putea accelera eforturile de a-și asigura suveranitatea tehnologică, în timp ce puterile emergente precum India, Brazilia și Indonezia ar putea rezista cererilor economice impuse de Washington. Percepția SUA ca un actor care încalcă regulile și domină piețele ar putea duce la o alienare a partenerilor și la slăbirea alianțelor strategice. Pe măsură ce puterile regionale își afirmă tot mai mult interesele proprii, abordarea unilaterală a SUA riscă să erodeze încrederea internațională și să provoace pagube diplomatice și economice greu de reparat, e avertismentul lansat de Anne-Marie Slaughter.
Trump revine la Casa Albă și munceste încă din prima zi
Presa americană scrie deja că Donald Trump se pregătește pentru un început agresiv al celui de-al doilea mandat prezidențial, având pregătite zeci de ordine executive care vizează politici-cheie, cum ar fi imigrația, energia și politica externă.
Imediat după depunerea jurământului, Trump intenționează să semneze ordine menite să întărească securitatea la graniță, să elimine reglementările privind energia și să implementeze tarife comerciale drastice.
Foto: Reuters
Printre măsurile prioritare se numără reintroducerea politicii „Remain in Mexico” pentru solicitanții de azil și începerea raidurilor de imigrație în marile orașe. De asemenea, administrația Trump 2.0 va căuta să anuleze multe dintre politicile ecologice ale lui Biden, inclusiv revenirea asupra acordului de la Paris și relaxarea restricțiilor privind extracțiile de combustibili fosili.
Echipa lui Trump a lucrat intens la aceste măsuri încă înainte de alegeri, colaborând cu grupuri conservatoare pentru a găsi modalități legale de a implementa rapid schimbările, indică CNN și The Guardian.
Susie Wiles, viitoarea șefă de cabinet a Casei Albe, a jucat un rol esențial în planificarea acestui început de mandat, coordonându-se îndeaproape cu liderii republicani din Congres pentru a accelera agenda prezidențială. Spre deosebire de primul său mandat, echipa sa dorește să transmită un mesaj de acțiune imediată și eficientă, încercând să evite haosul inițial care a marcat debutul anterior.
Trump a promis că lumea va fi amețită de ritmul rapid al schimbărilor, iar susținătorii săi consideră că aceste măsuri vor confirma viziunea sa populistă și naționalistă. Numai că nu toate promisiunile de campanie vor putea fi realizate imediat. De exemplu, încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina sau eliminarea dreptului la cetățenie prin naștere necesită procese mai complexe ce țin de diplomație și constituționalitate.
În plus, măsurile dure, cum ar fi tarifele comerciale și politicile stricte de imigrație, sunt așteptate să întâmpine opoziție legală și proteste, atât la nivel intern, cât și internațional. În ciuda acestor provocări, Trump rămâne hotărât să își impună agenda politică în forță și vrea o schimbare radicală față de administrația Biden și o demonstrație de putere politică imediată.
În domeniul educației, el dorește să elimine finanțarea federală pentru școlile care promovează teorii considerate controversate, precum teoria critică a rasei și politicile de incluziune transgender, mai notează The Guardian.
Forbesc spune că Trump vrea să emită în prima zi și grațieri pentru persoanele implicate în revoltele de la Capitoliu și implementeze politici care restricționează participarea atleților transgender în competițiile sportive feminine.
Aceste acțiuni dure reflectă o abordare executivă fără precedent în istoria americană, menită să remodeleze politicile naționale prin puterea decretelor prezidențiale. Cu toate acestea, implementarea unui număr atât de mare de ordine executive într-o singură zi ridică întrebări privind fezabilitatea și legalitatea unor astfel de măsuri, având în vedere complexitatea proceselor legislative și posibilele contestații juridice, mai scrie The Guardian.
Al doilea mandat al lui Trump aduce speranță, dar și frică pentru americani
O analiză NPR indică faptul că al doilea mandat al lui Donald Trump aduce o combinație de speranță și teamă în rândul americanilor. Susținătorii săi conservatori văd în revenirea sa o oportunitate de a restabili valorile sociale tradiționale și de a revitaliza economia americană, în timp ce opoziția consideră că această nouă eră ar putea accentua diviziunile sociale și vulnerabilitatea grupurilor marginalizate.
Trump, beneficiind acum de o echipă mai bine pregătită și loială, intenționează să implementeze rapid politici care vizează consolidarea imaginii sale, stimularea economiei și reducerea imigrației ilegale, scrie NPR.
Foto: Getty Images via AFP
Unul dintre obiectivele principale ale președintelui Trump este de a îmbunătăți economia, promițând reducerea costurilor de trai și stimularea locurilor de muncă prin politici protecționiste și reducerea reglementărilor.
Deși inflația a scăzut sub administrația Biden, mulți americani continuă să simtă presiunea prețurilor ridicate, ceea ce i-a oferit lui Trump oportunitatea de a prezenta soluții economice agresive, cum ar fi reducerea taxelor și impunerea unor tarife comerciale pentru protejarea industriei americane. Cu toate acestea, criticii avertizează că astfel de măsuri ar putea crește datoria națională și afecta relațiile comerciale internaționale.
Așteptările economice sunt ridicate, iar succesul sau eșecul în acest domeniu va influența decisiv percepția publică asupra administrației sale, mai amintește NPR.
Pe lângă economie, Trump se va concentra pe combaterea imigrației ilegale prin măsuri drastice, cum ar fi deportările în masă și reimplementarea unor politici stricte de frontieră. De asemenea, el promite să lupte împotriva inițiativelor progresiste legate de diversitate și incluziune.
În contextul relațiilor cu sectorul corporativ, giganții din tehnologie și afaceri și-au ajustat deja pozițiile pentru a menține o relație favorabilă cu noua administrație, indicând faptul că deja există un parteneriat între administrația care se instalează la Casa Albă și jucătorii Big Tech în perioada următoare.
Alte știri de pe mapamond:
Ucraina deschide un nou front împotriva Rusiei - flatându-l pe Trump. Mai concret spus, Volodimir Zelenski depune în perioada asta eforturi intense pentru a câștiga sprijinul lui Donald Trump, proaspăt reales președinte al SUA, conștient fiind că viitorul ajutor militar american este crucial pentru țara sa în lupta de reziliență împotriva Rusiei. Într-un context în care Ucraina se află într-o poziție dificilă pe front, Zelenski a adoptat o strategie de apropiere diplomatică față de Trump, lăudându-l public ca fiind un lider puternic și capabil să pună capăt războiului, scrie CNN.
Peste 10.000 de milionari au plecat din Marea Britanie în ultimul an, arată o analiză a firmei de consultanță New World Wealth (NWW) publicată în cotidianul The Times și citată de HotNews. Taxele, creșterea dominației SUA și Asiei în sectorul hi-tech global, diminuarea importanței bursei de valori de la Londra, precum și deteriorarea sistemului medical se numără printre factorii care stau în spatele acestui exod, susțin analiștii de la NWW.
Ministrul Securității Naționale și membrii ai partidului său din Israel au transmis scrisori de demisie din guvern și din Coaliție ca urmare a oficializării acordului de încetare a focului cu Hamas, potrivit The Jerusalim Post. Între timp, aripa armată a Hamas a declarat că se angajează să respecte acordul de încetare a focului şi calendarul pentru eliberarea ostaticilor, dacă şi Israelul face acest lucru.
Incendiile catastrofale din Los Angeles, exacerbate de efectele schimbărilor climatice, pun mai puţin sub semnul întrebării recursul sistematic la case pe structură din lemn cât extinderea urbană necontrolată a acestui oraş conceput pentru automobile, conform declaraţiilor pentru AFP ale arhitectului şi urbanistului Nicolas Michelin, care declară: „Am construit oraşe fără legătură cu mediul”.
Soldații Batalionului 48 de asalt, aflați în orașul Pokrovsk, i-au trimis un mesaj video comandantul-șef Oleksandr Sîrski, în care denunță înlocuirea comandantului Lenur Isliamov, relatează Kyiv Independent. Ei susțin că o astfel de modificare reprezintă „o amenințare directă” pentru strategia de luptă.
Caricaturistul american Darrin Bell, câștigător al premiului Pulitzer, a fost arestat sub suspiciunea de deținere a unor materiale video cu abuzuri sexuale asupra copiilor, inclusiv materiale generate de inteligența artificială (AI), informează Sky News.
Iar Austria se pregătește pentru un cancelar de extremă dreapta. Potrivit The Guardian, nu doar că Viena ar putea avea primul guvern condus de extrema dreaptă de la al Doilea Război Mondial încoace, ci s-ar alătura și unui bloc tot mai mare de state membre disruptive și prietenoase cu Moscova, aflate în inima Europei. În cazul în care Herbert Kickl devine cancelar al Austriei, el se va alătura unor lideri cu aceleași viziuni, precum Viktor Orban din Ungaria, Robert Fico din Slovacia și, probabil, după alegerile din octombrie, Andrej Babiš din Republica Cehă.
Și să închidem tot cu Trump: Ambasadorul Germaniei în Statele Unite, Andreas Michaelis, a avertizat într-un document confidenţial că viitoarea administraţie Trump intenţionează să reducă independenţa forţelor de ordine, a presei şi să ofere marilor companii tehnologice putere de „co-guvernare”, transmite Reuters. Documentul, datat 14 ianuarie şi văzut de Reuters, descrie agenda celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump ca fiind una de „maximă perturbare” şi „o redefinire a ordinii constituţionale”.