Toți oamenii președintelui Trump (II)
Viitoarea echipă a administrației Trump se conturează cu figuri controversate și loiale președintelui ales, dispuse să sacrifice orice fel de principii pentru a avea putere politică.
Viitoarea administrație de la Casa Albă pare tot mai mult desprinsă dintr-un film cu gangsteri decât din tradiția că politica americană inspiră și democrațiile din restul lumii. Să vorbim acum despre cei care se vor ocupa de politica internă a SUA:
Foto: peoplesdispatch.org
Procurorul general al Statelor Unite
Donald Trump l-a alea în această funcție pe Matt Gaetz, membru în Camera Reprezentanților din partea statului Florida. Gaetz este una din cele mai dure portavoci ale curentului MAGA, iar în prezent este investigat de Comisia Etică a Camerei Reprezentanților din SUA pentru „comportament sexual neadecvat, consum de droguri ilicite, faptul că ar fi acceptat cadouri necorespunzătoare, ar fi oferit privilegii speciale și favoruri persoanelor cu care avea o relație personală și ar fi încercat să obstrucționeze investigațiile guvernamentale cu privire la comportamentul său”.
CNN scrie că Gaetz a negat în mod repetat orice abatere, inclusiv că ar fi avut relații sexuale cu un minor sau că ar fi plătit pentru sex, însă Comisia Etică a Camerei Reprezentanților din SUA a declarat într-un comunicat din luna în iunie că unele dintre acuzațiile împotriva lui Gaetz „merită o revizuire continuă”.
Associated Press indică faptul că republicanul Gaetz are o experiență relativ limitată în calitate de avocat, în special în comparație cu alți procurori generali recenți care au avut experiență în calitate de procurori de top sau judecători sau avocați proeminenți la nivel național. În schimb, cea mai mare parte a carierei sale profesionale după absolvirea Facultății de Drept, Gaetz a petrecut-o ca politician.
Matt Gaetz, din poziția de procuror general, va avea un rol crucial pentru viziunea lui Trump asupra celui de-al doilea mandat și va contribui la aplicarea politicii președintelui SUA privind imigrația, dreptul la avort și represaliile politice pe care le-a promis în timpul campaniei electorale.
Foto: CNN
Să nu ne mire că SUA vor avea la cârmă un procuror general acuzat de comportament sexual neadecvat. Americanii au votat, până la urmă, un președinte condamnat penal, iar în lumea imaginată de Trump și aplaudată de fanaticii lui din toată lumea, inclusiv de cei din România, a fi infractor reprezintă o virtute, nu o problemă.
Numirea lui Gaetz în funcția de procuror general, scrie Financial Times, vine în momentul în care Trump promite că va revizui Departamentul de Justiție al SUA ca răzbunare pentru anchetele penale și acuzațiile lansate împotriva lui de procurorii federali în ultimii ani.
Cu alte cuvinte, America transmite lumii întregi mesajul că face justiție cine e la putere și că justiția nu mai e o putere separată în stat. Montesquieu pare depășit de modul în care MAGA își imaginează lumea de mâine. Iar lumea lui Trump e una în care dacă mesia politic al MAGA este supărat pe cineva, poate oricând să-l pună pe procurorul său general să acționeze pentru a-i îndeplini diferite capricii.
Directorul Serviciului Naţional de Informaţii al SUA
Donald Trump a ales-o în această funcție pe controversata Tulsi Gabbard. Aceasta a părăsit Partidul Democrat în 2022 pentru a deveni independentă și mai apoi pentru a intra în clanul MAGA din partidul Republican.
Tulsi Gabbard a devenit cunoscut la nivel național după ce l-a criticat pe președintele Biden pentru sprijinul acordat de actuala administrație democrată Ucrainei în războiul de rezistență împotriva Rusiei. De asemenea, Gabbard s-a pronunțat în trecut și împotriva intervenției militare în războiul civil din Siria sub fostul președinte Barack Obama, indică HotNews.
Potrivit Reuters, Tulsi Gabbard a vizitat în secret Siria în 2017 și l-a întâlnit pe Bashar al-Assad, exprimându-și apoi scepticismul cu privire la atrocitățile comise sub conducerea dictatorului sirian.
Mai mult, Tulsi Gabbard era în 2022, imediat după ce Putin a lansat invazia rusă în Ucraina, una dintre personalitățile politice americane care răspândea teoria conspirației conform căreia SUA sunt implicate în laboratoarele biologice din Ucraina, nota Forbes. Minciuna a fost una lansată de propaganda rusă pentru a justifica atrocitățile comise de ruși în Ucraina, iar Tulsi Gabbard, din prostie sau ticăloșie, a fost purtătoarea unui asemenea mesaj.
Foto: CNN
Totodată, The Guardian scria la începutul anului că Tulsi Gabbard a fost și unul dintre primii politicieni americani care au susținut, în februarie 2022, argumentele false ale lui Putin pentru invazia din Ucraina, spunând că „acest război și această suferință ar fi putut fi evitate dacă administrația Biden și NATO ar fi luat pur și simplu în considerare preocupările legitime ale Rusiei cu privire la posibila intrare a Ucrainei în NATO”.
Cam atât de mare e impactul și problema cu această numire. Viitoarea șefă a Serviciului Naţional de Informaţii din SUA este o persoană care a căzut în capcana propagandei Kremlinului, promovând narațiunile lansate de ruși în tot spațiul occidental pentru a-și justifica războiul de agresiune.
Secretarul Departamentului pentru Securitate Internă din SUA (adică persoana care este responsabilă cu vămile şi poliţiştii de frontieră)
Donald Trump a anunțat că o numește în această funcție pe guvernatoarea statului Dakota de Sud, Kristi Noem. Deși aceasta nu reprezintă un stat de frontieră, ea are o lungă istorie de luări de poziții dure privind imigrația.
În calitate de candidat pentru Congres în 2010, aceasta a sprijinit o încercare eșuată a republicanilor din Senat de a bloca un proces intentat de administrația Obama împotriva unei legi privind imigrația din Arizona. De asemenea, Kristi Noem a cerut pedepsirea „orașelor sanctuar” conduse de democrați, care au protejat imigranții fără acte prin faptul că nu au cooperat cu agențiile federale în timpul primului mandat al lui Trump, scrie CNN.
În calitate de guvernator, Kristi Noem s-a certat cu triburile indigene din statul său, indică și ABC News, sugerând că liderii triburilor se concentrează mai mult pe beneficiile cartelurilor de droguri decât pe copiii lor, comentarii care au condus la interzicerea accesului său pe unele terenuri tribale. În calitate de secretar al DHS, Noem ar fi responsabilă de un departament care este implicat în probleme tribale.
După cum indică Reuters, Kristi Noem a condus un stat care este mai aproape de Canada decât de Mexic, însă a efectuat în ultimii ani mai multe călătorii la frontiera sudică, pe care a descris-o în ianuarie 2023 drept o „zonă de război”. În calitate de guvernator, Kristi Noem a desfășurat zeci de soldați ai Gărzii Naționale pentru a ajuta Texasul, condus de un republican, să asigure securitatea frontierei, iar una dintre aceste desfășurări, în 2021, a provocat controverse deoarece a fost finanțată de un miliardar republican.
Foto: CNN
Dar stați că nu asta e toată povestea. Dincolo de pozițiile sale privind imigranții, Kristi Noem s-a făcut cunoscută la nivel național după ce a refuzat să impună masca în Dakota de Sud în timpul pandemiei COVID-19. Gest care a fost aplaudat de toți coronascepticii americani și probabil și de dacii liberi din România.
În aprilie a creat o nouă controversă după ce a dezvăluit în cartea pe care a scris-o că și-a omorât câinele, care avea doar 14 luni, pentru nu arăta semnele unui câine de vânătoare ideal și că era „de nedresat”. Cum s-a apărat individa? A spus că acele detalii din carte au fost menite să arate cât de capabilă este ea să facă unele dintre cele mai groaznice treburi atunci când este necesar, relatează SpotMedia.
Cu alte cuvinte, Departamentul de Securitate Internă al SUA, care are un buget de 60 de miliarde de dolari, 260.000 de angajaţi şi o misiune complexă ce include securitatea frontierelor, contracararea ameninţărilor teroriste şi securitatea cibernetică, va fi condus de un pitbull al lui Donald Trump, gata oricând să muște din imigranți. Așa arată America haosului.
Șeful agenţiei responsabile pentru controlul frontierelor şi imigraţie din SUA
Trump l-a numit în această poziție pe Tom Homan. Acesta a mai condus instituția în prima parte a primului mandat Trump și e cunoscut mai ales pentru faptul că a reușit să separe 4.000 de copii migranţi de părinţii lor, plasaţi în detenţie.
Foto: Politico.com
Homan a părăsit cabinetul Trump în 2018 și a devenit colaborator Fox News, apoi s-a alăturat fundației conservatoare Heritage în calitate de colaborator și a contribuit la scrierea faimosului Project 2025 care presupune remodelarea guvernului federal.
Trump a încercat să se distanțeze de Proiectul 2025 în timpul campaniei sale, chiar dacă acesta se suprapune foarte mult cu propria sa agendă politică, scrie National Public Radio din SUA.
În plus, Trump l-a numit pe Stephen Miller, principalul său consilier în materie de migrație din primul mandat, în funcția de șef adjunct al personalului pentru politică la Casa Albă. Miller este și el unul dintre arhitecții programului de separare a familiilor de imigranți.
Foto: Andrew Kelly/ REUTERS
Directorul Agenției pentru Protecția Mediului
În această poziție Trump l-a nominalizat pe Lee Zeldin. Acesta a candidat în 2022 pentru poziția de guvernator al statului New York, dar a pierdut alegerile. Însă acu, odată intrat în cabinetul Trump, anunţă că vrea să reducă reglementările de mediu, pe care le-a catalogat drept „politici de stânga”.
Așa cum indică și Europa Liberă, Trump a numit schimbările climatice o „farsă” și intenționează să retragă din nou SUA din acordul de la Paris. În plus, Trump intenționează și să permită mai multe foraje pentru combustibili fosili pentru a stimula economia şi consolida dominaţia energetică a SUA. Iar Lee Zeldin pare omul potrivit pentru acest lucru, chiar dacă are puțină experiență în domeniul reglementării. El e un individ care vorbește aceeași limbă cu Trump: cea de mercenar politic.
Concret, Lee Zeldin l-a sprijinit pe Trump atât în primul său proces de punere sub acuzare, cât și în încercarea sa de a rămâne la putere după alegerile din 2020. În același timp, recunoașterea în trecut a faptului că schimbările climatice sunt reale și sprijinul pentru măsuri drastice împotriva unor substanțe chimice toxice nu se potrivesc în totalitate cu retorica de campanie a lui Trump, chiar dacă Zeldin a votat de multe ori împotriva legislației privind clima, aerul curat și apa, scrie Politico.
Foto: CNN
Trump are dreptul să numească pe cine dorește pentru cabinetul și echipa sa, după legitimitatea democratică a victoriei sale în alegerile prezidențiale, iar selectarea în propriul cabinet al unor persoane precum Musk, Noem și Hegseth este parțial menită să onoreze aspirațiile alegătorilor lui Trump și să întruchipeze propriul brand de outsider al președintelui ales - precum și dorința sa profund dezvoltată de loialitate, scrie CNN.
Scurt pe doi, ca în tenis, alegerea lui Trump de a se inconjura de indivizi extrem de loiali, care nu îl vor contrazice deloc, provine din frustrarea sa că ofițerii militari, funcționarii și operatorii convenționali din Washington i-au reprimat propriile impulsuri extreme în primul său mandat, mai arată CNN, care precizează că multe dintre nominalizările sale sunt, de asemenea, în concordanță cu nuanțele ideologice ale mișcării sale politice MAGA.
Trump își asumă totuși și un mare risc, ține să mai precizeze CNN. De ce? Pentru că deși are sens să aleagă revoluționari externi pentru a dărâma actualul mod în care e guvernată America, mulți dintre oamenii săi loiali nu au experiența și cunoștințele aprofundate ale departamentelor pe care le vor conduce și ar putea fi transformați de agențiile pe care sunt meniți să le transforme. Sau ar putea să genereze și mai multă instabilitate, lucru care ar slăbi puterea SUA pe ambele planuri, atât intern, cât și extern. Iar o SUA slăbită ar însemna și un Trump slăbit, adică cel mai mare coșmar al președintelui ales.