Toți oamenii președintelui Trump (I)
Viitoarea echipă a administrației Trump se conturează cu figuri controversate și loiale președintelui ales, dispuse să sacrifice orice fel de principii pentru a avea putere politică.
Componența viitoarei administrații de la Casa Albă se conturează cu niște indivizi foarte periculoși, care sunt în stare să facă orice pentru a ajunge să aibă parte de putere politică. Loialitatea lor nu e bazată pe principii. Adică nu-l urmează pe lider pentru că și ei cred în ceea ce spune liderul. Loialitatea celor care vor face parte din echipa lui Trump se bazată pe satisfacerea propriului interes. Iar acești mercenari politici știu că vor ajunge să dețină o parte din putere doar dacă pupă inelul care trebuie și dacă se identifică public cu pozițiile celui pe a cărui mână se află acel inel. Iar Trump este acum posesorul inelului puterii în SUA. Dar să-i luăm pe rând pe oamenii lui Trump care se vor ocupa de politica externă:
Foto: peoplesdispatch.org
Departamentul de Stat (ăla care coordonează politica externă a SUA)
Trump îl va numi aici pe senatorul american Marco Rubio. Acesta ar fi primul latino-american care va ocupa cea mai înaltă funcție de diplomat al Statelor Unite. Rubio este unul dintre cei 15 senatori republicani MAGA care au blocat mai multe luni în Congresul american ajutorul militar de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, scrie Reuters.
Rubio susține o abordare dură în relațiile cu China și Iran, dar și o soluție negociată pentru conflictul din Ucraina, mai degrabă decât recâștigarea totală a teritoriilor ocupate abuziv de Rusia. Numirea lui Rubio indică cât de mult s-a transformat Partidul Republican sub Trump. Acesta s-a îndepărtat de modul în care vedea politica externă a SUA, adică de intervențiile militare și o politică externă fermă. Republicanii MAGA preferă acum reținerea, în special în Europa, unde consideră că aliații SUA nu contribuie suficient la propria apărare, după cum indică Financial Times.
Ce îl face pe Rubio să fie un mercenar? Relația pe care a avut-o cu Trump în trecut. Acesta îl numea „Micul Marco” în prima sa campanie prezidențială, cea din 2016. Trump l-a criticat în trecut pe Rubio ca fiind parte a establishmentului republican, numindu-l „marionetă” și „caz disperat de nervi.” Dar, de atunci, Rubio a trecut de la a fi o țintă frecventă a insultelor lui Trump la un susținător loial al acestuia. Mai mult, Rubio a susținut constant linia dură de retorică politică a lui Trump în campania din 2024.
Foto: CNN
În plus, Marco Rubio a avut poziții de politică externă mai intervenționiste în trecut decât are acum, iar acestea l-au contrazis pe cele ale lui Trump. Spre exemplu, după cum notează New York Times, în timpul mandatului 2017-2021 al lui Trump, Rubio a lucrat la o lege care ar îngreuna retragerea SUA din NATO. Pe scurt, ar fi nevoie ca o astfel de solicitare să fie susținută de două treimi din Senatul SUA pentru ratificare.
Consilierul pentru securitate națională (omul care îl va ajuta pe președintele SUA să facă politica externă)
Trump a confirmat că îl va numi în această poziție pe Mike Waltz. Acesta este membru în Camera Reprezentanților și în trecut a servit ca ofițer al Forțelor Speciale americane în misiuni de luptă în Afganistan, Orientul Mijlociu și Africa, indică NYT.
Waltz a fost foarte critic la adresa Chinei în ultimii ani, iar la începutul anului milita pentru înarmarea mai rapidă a Taiwanului și reasigurarea aliaților din Pacific. Totodată, Mike Waltz a declarat că opiniile sale au evoluat în ceea ce privește războiul din Ucraina, scrie Reuters. După invazia Rusiei, din februarie 2022, acesta a cerut administrației Biden să furnizeze mai multe arme Kievului.
Foto: CNN
Dar în timpul unui eveniment desfășurat luna trecută, Waltz a declarat că trebuie să existe o reevaluare a obiectivelor Statelor Unite în Ucraina, subliniind că americanii ar trebui mai curând să-i îndrepte atenția spre Pacific decât spre Europa de Est. Și el a fost unul dintre cei care au votat împotriva ajutorului militar pentru Ucraina în Congresul SUA. Mai mult, indică HotNews, Waltz s-a aflat în fruntea unei mișcări conservatoare care se opune predării anumitor teorii despre rasism în SUA, criticandu-i pe oficialii militari pentru că vor acest lucru.
Secretarul Apărării/ Șeful Pentagonului (adică omul care gestionează armat SUA)
Trump l-a numit în această poziție pe comentatorul Fox News, Pete Hegseth. Acesta a fost căpitan de infanterie în Garda Naţională a SUA şi a servit în Afganistan, Irak şi Guantanamo Bay, după cum informează ziarul Libertatea.
Numirea lui Hegseth, indică CNN, vine în condiţiile în care în Pentagon există deja îngrijorarea că Trump intenţionează să-i elimine din administraţie pe ofiţerii militari şi pe funcţionarii publici de carieră pe care îi consideră neloiali.
În iunie, Trump a fost întrebat de Fox News dacă ar concedia generali descrişi drept „woke”, un termen care îi desemnează pe cei care se concentrează asupra justiţiei rasiale şi sociale, dar care este folosit de conservatori pentru a denigra politicile progresiste. „I-aș da afară, nu poți să ai o armată woke”, a răspuns el, citat de Associated Press.
Hegseth a făcut de-a lungul carierei sale de comentator la Fox News mai multe declarații care au stârnit controverse. El l-ar fi sfătuit pe Donald Trump să grațieze militari americani condamnați pentru crime de război și a criticat universitățile din SUA pentru că predau despre mediu în loc să se concentreze pe amenințarea reală, și anume extremismul islamic. În 2022, Hegseth a susținut că Partidul Democrat a inventat varianta Omicron de COVID-19 pentru a câștiga alegerile de la jumătatea mandatului.
Foto: CNN
Hegseth a stârnit controverse și atunci când a sugerat că invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina „pălește în comparație” cu agenda „woke” din SUA și că „ceea ce se întâmplă în Ucraina este important”, dar nu la fel de important ca „woke”-ul care afectează, în opinia lui, America.
Presa americană a indicat că după nominalizarea lui Pete Hegseth la șefia Pentagonului, diverși oficiali americani din domeniul apărării, experți și reprezentanți ai industriei militare și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu propunerea unei personalități media la conducerea departamentului care gestionează prima armată a lumii.
Între timp, o analiză New York Times arată că Hegseth canalizează atât izolaționismul declarat al lui Trump, cât și intervenționismul său impulsiv. În schimb, pentru Rubio și Waltz, trecerea de la pozițiile lor anterioare la cele actuale a fost lentă, dar evidentă în nuanțele celor spuse la adunările politice conservatoare sau în interviurile de la Fox News, precum și în modul în care și-au modificat voturile în Congres în momente-cheie din ultimii ani. Iar voturile privind războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina a fost un test decisiv.
Directorul CIA (adică șeful Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA)
Trump a anunțat că îl numește în această funcție pe John Ratcliffe, un aliat apropiat și fost director al serviciilor naţionale de informaţii la sfârşitul primului său mandat.
În calitatea sa de şef al DNI, Ratcliffe a fost acuzat de democraţi şi de foşti oficiali ai serviciilor de informaţii că a declasificat informaţii pentru a fi utilizate de Trump şi de aliaţii săi republicani pentru a-şi ataca adversarii politici, inclusiv pe Joe Biden, pe atunci rivalul lui Trump la preşedinţie, o acuzaţie pe care Ratcliffe a negat-o.
Foto: CNN
Despre ce era vorba mai exact? Despre informații neverificate ale serviciilor ruse de informații, care susțineau că Hillary Clinton a aprobat un plan de a-l lega pe Trump de Rusia și de atacurile cibernetice ale Comitetului Național Democrat în 2016, scrie Associated Press. Pe de altă parte, Reuters indică faptul că Ratcliffe şi-a exagerat și experienţa în combaterea terorismului ca procuror federal în Texas.
Trimisul special al Președintelui SUA pentru Orientul Mijlociu
În această poziție Trump a anunțat că îl numește pe prietenul său personal, omul de afaceri din domeniul imobiliar Steve Witkoff. Aceasta este un mare donator al campaniei lui Trump, are origini evreiești și nu are experiență în diplomație, ar acestea nu au fost criterii pentru numirile anterioare ale lui Trump, scriu jurnaliștii de la The Times of Israel.
Foto: Profimedia Images
Witkoff a fost consilier informal pentru Trump cu privire la reducerile fiscale, opioide și redeschiderea întreprinderilor în timpul pandemiei de COVID-19. S-a numărat printre cei mai consecvenți susținători ai lui Trump în cadrul Partidului Republican, dar a cochetat și cu Ron DeSantis, care a ieșit din cursa prezidențială, găzduind inclusiv o strângere de fonduri pentru guvernatorul Floridei în timpul ascensiunii sale politice în 2021, scrie cotidianul israelian Haaretz.
Ambasadorul SUA în Israel
Pentru această poziție, Trump l-a numit pe fostul pastor baptist și guvernator de Arkansas, Mike Huckabee. Acesta e creştin evanghelic și un susţinător ferm al Israelului şi apărător al coloniilor israeliene din Cisiordania ocupată, considerate ilegale de majoritatea comunităţii internaţionale, indică ziarul israelian Haaretz.
Foto: CNN
Ambasadorul SUA la ONU
Trump a anunțat că o numește în această poziție pe Elise Stefanik, membră a Camerei Reprezentanților. BBC scrie că aceasta critică constant ONU, în special pentru modul în care tratează subiectele legate de Israel și Palestina.
De-a lungul ultimilor ani, Stefanik a condamnat ONU pentru presupusul antisemitism și pentru criticile repetate asupra politicilor israeliene în Fâșia Gaza și Cisiordania. În calitate de ambasador, ea ar putea continua aceste poziții ferme, promovând o reevaluare a finanțării americane pentru agențiile ONU care, în opinia sa, susțin indirect grupări ostile Israelului, susține NBC News.
Jurnaliștii de la Politico scriu că Stefanik, deși a sprijinit inițial pachetele de ajutor pentru Ucraina, s-a opus recent unei noi tranșe de finanțare, argumentând că resursele ar trebui direcționate către criza de la granița SUA-Mexic. În plus, Stefanik a susținut proiecte de lege care urmăresc să limiteze dependența SUA de China și să excludă infrastructura chineză din sectoarele critice americane, inclusiv prin restricționarea producătorului de drone DJI.
Foto: CNN
Cariera lui Elise Stefanik a cunoscut o transformare remarcabilă, de la o poziție moderată în cadrul Partidului Republican la una pro-Trump ferventă. Asta arată că nu e altceva decât o mercenară politică care speră că prin noua poziție își va deschide noi perspective pentru cariera ei politică, poate chiar spre Casa Albă în viitor.
Huckabee, Stefanik și Witkoff sunt numiri politice care arată că viitoarea administrație Trump va înclina doar spre o singură parte în războiul israeliano-palestinian din Orientul Mijlociu, nu spre soluția cu două state, pe care a susținut-o administrația Biden.
Experții externi consultați de New York Times transmit că Trump a învățat din haosul primului său mandat, iar în ultimii opt ani a adunat suficienți susținători MAGA în jurul său pentru a-și forma o echipă de politică externă și securitate națională formată din oameni care îi împărtășesc viziunea, fie că cred în ea sau le satisface propriile interese.
Pe scurt, indică experții americani, Trump va întâmpina mai puțină rezistență din partea celor pe care i-a numit, iar mecanismele de control asupra politicilor sale vor fi mult mai slabe. În consecință, Statele Unite vor vorbi cu o singură voce în politica externă, iar acea voce va fi a lui Donald Trump.