Rezumatul discuției telefonice dintre Trump și Putin
Trump și Putin au convenit că mişcarea către pace va începe cu o încetare a focului în domeniul energiei şi al infrastructurii.
Atât Trump, cât și Putin și-au exprimat interesul reciproc pentru normalizarea relațiilor dintre cele două țări. De asemenea, Kremlinul afirmă că Putin susţine ideea lui Trump legată de a renunța reciproc, timp de 30 de zile, la atacurile asupra infrastructurii energetice din Rusia și Ucraina. În plus, Putin i-a spus lui Trump că dorește stoparea drastică a ajutorului militar străin și a serviciilor secrete către Ucraina. Între timp, Casa Albă precizează că Trump și Putin „au fost de acord că un viitor cu o relație bilaterală îmbunătățită între SUA și Rusia are avantaje uriașe”, cu „acorduri economice enorme și stabilitate geopolitică”.
Foto: Colaj New York Times via Getty Images
Ce spune Casa Albă:
Rusia a fost de acord să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina, ca parte a unui efort inițiat de SUA pentru începerea procesului de pace.
S-a convenit inițierea unor negocieri tehnice pentru implementarea unui armistițiu maritim în Marea Neagră, având ca obiectiv final un armistițiu complet și o pace durabilă.
Trump și Putin au discutat despre necesitatea opririi proliferării armelor strategice, cu un angajament de a extinde aceste măsuri la nivel global.
Trump și Putin au subliniat importanța unei relații bilaterale mai bune, care ar putea aduce beneficii economice ambelor țări și stabilitate geopolitică.
Rusia și Ucraina au convenit un schimb de 175 de prizonieri de război de fiecare parte, ca parte a unui proces de normalizare a relațiilor.
Rusia a fost de acord să predea Ucrainei 23 de soldați grav răniți, ca un gest umanitar în cadrul negocierilor.
Trump și Putin au și discutat despre Orientul Mijlociu ca un spațiu pentru colaborare și prevenirea conflictelor, semnalând o posibilă repoziționare strategică a ambelor state în zonă.
Trump și Putin au fost de acord că Iranul nu trebuie să ajungă într-o poziție în care să poată distruge Israelul, evidențiind necesitatea unui echilibru geopolitic mai stabil.
Rusia și SUA vor continua discuțiile bilaterale pentru soluționarea conflictului.
Se vor forma grupuri de experți din ambele țări pentru a lucra la propunerile făcute de Trump.
Ce spune Kremlinul (declarațiile trebuie tratate cu nuanța că vin din partea unui regim dictatorial care a agresat Ucraina și comunică oficial în propriul interes):
Kremlinul spune că s-a subliniat că principala condiție pentru prevenirea escaladării războiului în Ucraina și pentru soluționarea acestuia prin mijloace politice și diplomatice ar trebui să fie încetarea completă a ajutorului militar străin și a furnizării de informații către Kiev.
Mai mult, Kremlinul spune că Putin i-a mulțumit lui Trump pentru dorința de a ajuta la încheierea ostilităților.
Rusia este dispusă să colaboreze cu SUA pentru o soluționare pașnică, durabilă și pe termen lung.
Moscova subliniază necesitatea de a aborda cauzele profunde ale conflictului și de a respecta interesele sale de securitate.
Rusia acceptă un armistițiu limitat, dar cere măsuri pentru controlul eficient al încetării focului. Solicită oprirea mobilizării forțate în Ucraina și a înarmării armatei ucrainene.
Rusia atrage atenția asupra riscurilor din cauza "incapacității de negociere" a Kievului. Dar nu o definește clar.
Rusia condamnă atacurile comise de militari ucraineni asupra civililor din regiunea Kursk, dar nu vorbește despre militarii ruși care au comis crime în Ucraina.
Rusia afirmă că escaladarea conflictului este susținută de sprijinul occidental pentru Ucraina. Complet fals. Ucraina e țara agresată, iar Occidentul doar a ajutat-o să reziste unei invazii imperialiste.
Rușii spun că Trump a cerut protejarea soldaților ucraineni încercuiți, iar Putin a garantat viața acestora în caz de capitulare. O declarație mai mult de PR. Putin e un criminal de război.
Rusia promite un tratament decent pentru prizonierii de război, conform legilor ruse și dreptului internațional. Adică trebuie să înțelegem că îi va folosi ca monedă de schimb.
Rușii spun că Putin a acceptat acordul propus de Trump prin care să fie exonerată de atacuri infrastructura energetică timp de 30 de zile și că deja a ordonat armatei ruse să înceteze loviturile asupra acestor obiective. Vom avea încredere în această decizie doar când o vom vedea pusă în aplicare.
Kremlinul mai spune că pe 19 martie va avea loc schimbul celor 175 de prizonieri de fiecare parte.
Putin și Trump au convenit asupra cooperării pentru neproliferarea nucleară și securitatea globală.
Un exemplu al îmbunătățirii relațiilor este votul comun la ONU privind rezoluția legată de conflictul din Ucraina, indică Moscova.
Rușii mai spun că Trump a susținut ideea lui Putin de a organiza meciuri de hochei între jucători din NHL (SUA) și KHL (din Rusia).
Ucraina e în meniul lui Trump și Putin
Deci, după cum se vede, acordul dintre Rusia și SUA prevede un armistițiu limitat, care include oprirea atacurilor aeriene asupra infrastructurii energetice și, posibil, încetarea operațiunilor militare în Marea Neagră. Analistul Michael Clarke remarcă pentru Sky News faptul că acest plan seamănă cu o propunere anterioară a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care viza o încetare a focului în etape, începând cu oprirea războiului aerian. Totuși, faptul că Zelenski nu a fost implicat în discuțiile dintre Trump și Putin ridică semne de întrebare cu privire la influența reală a Ucrainei în negocieri, notează Clarke.
El mai amintește de un vechi principiu diplomatic: „Dacă nu ești la masă, ești în meniu”, sugerând că viitorul Ucrainei ar putea fi decis fără participarea sa directă. Aceasta indică un posibil aranjament între SUA și Rusia, în care interesele Ucrainei ar putea fi negociate fără un rol activ al Kievului, ceea ce ar putea avea implicații serioase pentru viitorul conflictului.
Jakub Krupa de la The Guardian scrie că potrivit ambelor părți, Trump și Putin au convenit asupra unei încetări limitate a atacurilor asupra infrastructurii energetice, dar se pare că Trump nu a reușit să îl convingă pe Putin să accepte o încetare a focului mai amplă, care ar include operațiuni terestre și maritime.
Scurt pe doi, discuțiile dintre Trump și Putin, care au durat peste două ore, par să fi adus un progres în direcția unui armistițiu, după cum mai notează The Guardian și New York Times. Totuși, Rusia a stabilit condiții stricte pentru un acord de încetare completă a ostilităților. Kremlinul insistă că orice înțelegere privind oprirea războiului trebuie să includă și oprirea livrărilor de arme către Ucraina. În plus, Moscova subliniază necesitatea de a pune capăt mobilizării forțate din Ucraina și reînarmării forțelor sale armate.
Una dintre cerințele principale ale Rusiei pentru evitarea escaladării conflictului este eliminarea totală a ajutorului militar străin și a sprijinului informațional oferit Kievului. Ei bine, această solicitare ridică îngrijorări în rândul aliaților occidentali ai Ucrainei, care au investit masiv în sprijinirea efortului de apărare al acesteia. Potrivit Bloomberg, Putin consideră că doar în absența sprijinului extern Ucraina ar putea fi forțată să accepte o soluție negociată, ceea ce pune presiune asupra SUA și Europei. În plus, e un narativ fals menit să manipuleze discuțiile.
În Europa, această propunere este privită cu scepticism, deoarece Marea Britanie și Uniunea Europeană intensifică eforturile pentru a trimite noi pachete de ajutor militar Ucrainei cât mai curând posibil. Concret, liderii europeni se tem că, dacă Kievul și mai ales Trump acceptă condițiile Moscovei, Rusia ar putea profita de un armistițiu pentru a-și reface forțele și a relua atacurile, lăsând Ucraina vulnerabilă și fără capacitatea de a se apăra în viitor.
https://open.substack.com/pub/mdavis19881/p/polirant-trump-is-still-putins-bitch?r=19b2o&utm_medium=ios
Cred că e clar ca Putin își dorește o Ucraină dezarmată și supusă lui.Ca să rezumăm aș spune că discuția s-a concentrat pe ideea de a slăbi la maxim Ucraina,făra armament și informații din străinătate,făra posibilitatea de a antrena trupe noi,fără a avea posibilitatea să se apere..