Nu, domnule Ciolacu, justiția nu funcționează
Candidatul PSD pentru președinția României, Marcel Ciolacu, a afirmat într-o emisiune de radio că Justiția „funcționează” și trebuie „lăsată în pace”.
Candidatul PSD pentru președinția României, Marcel Ciolacu, a afirmat într-o emisiune de radio, de marți dimineață, că programul prezidențial pe care l-a propus nu conține nicio referire la Justiție pentru aceasta „funcționează” și trebuie „lăsată în pace”.
Foto: Rock FM/Facebook
Dar oare e așa cum zice domnul premier Ciolacu? Păi nu e prea funcționează bine justiția din România, iar mai jos am selectat doar câteva argumente care să susțină afirmația mea:
În aprilie 2024, Departamentul de Stat al SUA a criticat în raportul său privind situația drepturilor omului în România în anul 2023 modul cum instituțiile românești din domeniul justiției au apelat la acțiuni disciplinare pentru a influența magistrați.
„Au existat acuzații credibile că judecătorii au fost înlăturați din cauze în curs prin acțiuni disciplinare și apoi au fost repuși atunci când s-a constatat că acele acțiuni disciplinare nu au temei, sugerând că acțiunile disciplinare au fost utilizate în mod greșit pentru a influența judecătorii care au fost repartizați unui proces sensibil” - se arată în raport.
În raportul UE privind statul de drept din iulie 2024 se precizează că România a progresat puțin în aspectele precum implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția pe tema legilor justiției ori asigurarea resurselor umane în Justiție sau rezolvarea problemelor ce țin de urmărirea penală a corupției în Justiție.
De asemenea, jurnaliștii de la G4 Media relatau în luna martie a acestui an despre raportul Bertelsmann Transformation Index pentru 2024, unde se precizează că în România există sentimentul că lupta împotriva corupției a scăzut în intensitate deoarece DNA a fost „cumva defrișată”, iar în funcțiile de conducere din justiție sunt preferate „figuri flexibile”.
Același raport mai indică faptul că recrutarea judecătorilor în profesie este destul de bine reglementată acum în România și conformă cu standardele internaționale, dar „problemele încep mai târziu, când presiunea exercitată de politicieni și de serviciile de informații este aplicată de la vârf prin intermediul organismelor de reglementare a profesiei”.
Există personaje politice sau mediatice care au reușit să fugă din România după ce au fost condamnate și pe care autoritățile din România încearcă de ani de zile, fără succes, să-i aducă în țară pentru a-și executa pedepsele cu închisoarea. Printre ei se numără fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, omul de afaceri Dragoș Săvulescu, Mario Iorgulescu, fosta șefă DIICOT Alina Bica sau fostul primar Sorin Oprescu.
În septembrie 2024, Dosarul Revoluției a fost trimis a treia oară înapoi la Parchet de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Pe de altă parte, Dosarul violențelor de la 10 august a fost și el tergiversat. Dosarul a așteptat cinci ani până să fie trimis în instanță și a stat un an la Camera Preliminară. În acest timp inculpații și-au văzut de carieră, iar victimele au așteptat dreptatea, scrie Europa Liberă.
La începutul lunii octombrie, doctorița din Suceava care a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită a obținut întreruperea pedepsei. Ea a fost găsită vinovată după ce a luat șpagă de la 280 de pacienți bolnavi de cancer. I-a convins pe judecători să o lase în libertate pentru a putea avea grijă de copilul său care nu a împlinit încă un an și pe care l-a născut după ce a fost trimisă în judecată, scria ziarul Adevărul.
În iulie 2023, Curtea de Justiție a Uniunii Europene critica decizia privind prescripția faptelor, care a închis mii de dosare penale și a declanșat un val de achitări. Decizia a fost dată în mai 2022 de CCR. CJUE spunea că deciziile de încetare a proceselor penale ca urmare a prescripţiei sunt contrare Dreptului european. Printre beneficiarii prescripției, mai scrie Europa Liberă, s-au numărat politicieni, afaceriști, dar și proxeneți sau bătăuși.
Iar asta e doar o mică parte din România aia reală și cu probleme mari de tot în justiție, pe care se pare că Marcel Ciolacu o ignoră în mod voit în campania electorală.