Marea minciună a lui Trump
Victoria lui Donald Trump nu va aduce liniște, așa cum a promis, ci turbulențe economice. Iar acestea se adaugă unei Americi tot mai fragmentate, înclinată spre violență și extremism.
Citesc presa globală, pozițiile din presa americană, reacțiile liderilor mondiali și comentariile din online (și pe cele de entuziasm, dar și pe cele de dezamăgire ori îngrijorare), iar dacă e să risc să fac o concluzie după tot ce am citit în ultimele zile, aceea e că ralegerea lui Donald Trump la Casa Albă pune la încercare alianțele tradiționale al SUA, cât valorile democratice și stabilitatea internațională.
Donald Trump și JD Vance. Foto: Bernadette Tuazon/CNN
În plus, marile puteri și aliații americanilor în războiul dintre regimurile democratice și cele autocratice privesc cu îngrijorare și incertitudine viitorul relațiilor lor cu Statele Unite, arată o analiză New Yokr Times, în timp ce multe state își reevaluează deja strategiile de securitate și economice în fața unei Americi extrem de imprevizibile, care va fi condusă de un politician extrem de deschis la a încălca limitele și normele în vederea săvârșirii propriului interes în detrimentul interesului comun al unității euro-atlantice, așa cum bine sugerează și o analiză The Conversation.
Iar mișcarea extremistă MAGA, care a devenit aproape un cult religios, face din Trump un „Isus fals” care poate să fie capabil de orice, căci știe ca nu are în fața cui să răspundă.
În altă ordine de idei, victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din 2024 a fost influențată într-o bună măsură de problemele economice din societatea americană (generate mai les de pandemie), adică de nemulțumirea alegătorilor față de inflația din timpul administrației Biden.
Cu toate acestea, politicile economice propuse de Trump, precum reducerea taxelor și impunerea de tarife comerciale, ar putea duce tocmai la creșterea prețurilor pentru consumatorii americani, exact tema pe care a exploatat-o în mod total înșelător Donald Trump, după cum indică The Guardian.
Concret, deși măsurile economice pe care Trump a anunțat că le va lua după ce revine la Casa Albă ar putea stimula profiturile companiilor americane, ele riscă să afecteze negativ creșterea economică globală și să mențină ratele dobânzilor la un nivel ridicat pentru o perioadă mai lungă de timp. Na, cam asta e realitatea, dincolo de apaluzele fanaticilor. Să ne punem centurile, căci economia globală va avea parte de mari „turbulențe” în următorii patru ani!