Lumea e tot mai aproape de un scenariu „Mad Max”. Democratizarea AI prin DeepSeek e o „bombă nucleară” lansată de China spre Occident
DeepSeek vine la pachet cu o întrebare: Democratizarea inteligenței artificiale va aduce inovație sau va transforma lumea într-un teatru al războiului fără reguli?
Iar am scris mult, dar de data asta o să fluier puțin în biserică și o să vă îndemn să vă gândiți la filmul „Mad Max: Fury Road” cu Tom Hardy, în contextul apariției pe piața globală a modelului chinezesc de inteligență artificială DeepSeek R1, aproape de 20 de ori mai ieftin decât ChatGPT de la OpenAI.
Foto: IMDB
Ei bine, pentru început, să ne uităm spre Casa Albă și spre Donald Trump, care a anunțat, prin revenirea sa la putere, intrarea într-o nouă epocă, una a tranzacționismului. Mai concret spus, în această perioadă și în anii care vor urma, pragmatismul economic va depăși principiile și valorile democratice tradiționale ale lumii occidentale. Însă noua epocă, pe care Trump o numește „de aur” pentru americani, vine la pachet cu pericole mari pentru toată lumea și nu are cum să nu fie o sabie cu două tăișuri pentru administrația Trump 2.0!
Tot mai mulți antreprenori occidentali din tech, de la mic la mare și inclusiv din SUA și chiar România, mânați de goana după profit și de dorința de a rămâne competitivi pe o piață globală în continuă schimbare și ascensiune, se aruncă în brațele tehnologiilor chinezești, fără a conștientiza că sunt doar niște pioni în efortul pe termen mai lung al regimului comunist chinez de a câștiga războiul comercial împotriva SUA.
Ce ignoră toți cei care aplaudă China pentru democratizarea AI? Faptul că Beijingul transformă inovația tehnologică într-o armă economică și geopolitică menită să ducă la o nouă ordine mondială, una în care China dă ora exactă și este principala superputere a lumii.
Iar toți cei care vor să facă bani cu tehnologia chineză folosesc argumentul că „totul e tranzacțional în acest moment” și că dezvoltarea, aplicarea și utilizarea tehnologiei nu mai țin de principii etice și de responsabilitate socială, cel puțin declarativ, cât să dea bine la mase și în rapoartele privind democrația. Totul ține doar de bani și de putere, indicații pe care Trump le-a livrat publicului său global MAGA și care acum s-ar putea întoarce împotriva lui și a puterii țării pe care o conduce.
Cu alte cuvinte, Trump și-a învățat adepții că lumea în care el este președinte funcționează după următoarea regulă: cei puternici trebuie să-i domine și să-i controleze pe cei slabi, iar dacă este necesar, cei puternici să distrugă orice opoziție. În esență, diplomația tradițională a fost înlocuită, pe 20 ianuarie 2025, de „diplomația forței” și de legea junglei. Iar în junglă, până și regele leu poate fi atacat de o haită de gheparzi.
Ei bine, în tot acest context apare o întrebare esențială: poate SUA să-și păstreze supremația în fața Chinei și să rămână mai puternică, având în vedere avantajele strategice pe care Beijingul le are prin intermediul unor platforme precum TikTok și prin democratizarea accesului la tehnologiile avansate de inteligență artificială, cum este cazul modelului DeepSeek?
Foto: Justin Sullivan/Getty Images
TikTok, prin răspândirea sa masivă în rândul tineretului american și occidental, nu este doar o simplă aplicație de divertisment, ci un instrument subtil de influență și manipulare. Algoritmii săi au capacitatea de a modela opinii și percepții, promovând narative favorabile Chinei și subminând încrederea în instituțiile democratice occidentale. S-a văzut și la noi, prin cazul Călin Georgescu, că e mai mult decât o aplicație. E o armă extrem de eficientă în războiul hibrid.
Citește și: Tribuna Internațională: Minunata lume nouă a lui Donald Trump și schema TikTok în SUA
Iar DeepSeek, modelul AI open-source care a perturbat deja piețele globale, reprezintă un pas strategic al Chinei pentru a democratiza accesul la tehnologia avansată, iar asta nu e deloc o veste bună pentru securitatea globală. De ce? Pentru că se oferă acces oricui, de la guverne autoritare până la grupări infracționale sau teroriste, la adaptarea și folosirea acestui AI în moduri care scapă complet de sub controlul autorităților.
Citește și: Ce este DeepSeek și cum cenzurează el informațiile despre China
Și de aici se ajunge foarte ușor la utilizări necontrolate și abuzive ale AI, inclusiv în scopuri militare, de supraveghere și chiar de destabilizare a ordinii sociale într-o țară sau, mai grav, a ordinii globale printr-un război informațional de amploare.
Un prieten care se pricepe la trendurile din tehnologie mi-a spus ceea ce înțelege orice om normal la cap: că atunci când AI-ul de nivel înalt devine accesibil și ieftin, barierele tradiționale de securitate tehnologică se prăbușesc, iar grupuri care, în mod normal, nu ar fi avut resursele necesare (fie că vorbim de state conduse de dictatori, organizații teroriste sau carteluri criminale) ar putea obține capacități până acum rezervate doar actorilor statali.
Desigur, întotdeauna dracul nu e doar negru. În cazul nostru, are și puțin mov pe la încheieturi. Adică tehnologia open-source permite inovarea accelerată și accesibilitatea la scară globală, dar prețul e mare: eliminarea barierelor tradiționale de securitate și reglementare.
Trump, revenit în forță la Casa Albă, tocmai a primit un mare șut în fund de la chinezi. Aceștia i-au arătat că AI-ul de ultimă generație se îndreaptă spre momentul în care va deveni un bun comun la costuri minime. Iar acest lucru va conduce la spulberarea avantajului competitiv al marilor corporații americane, bazat pe capital intens și resurse energetice uriașe.
Foto: Financial Times
Vă ziceam mai sus de filmul „Mad Max.” Ei bine, democratizarea accesului la tehnologia avansată de inteligență artificială duce povestea filmului SF regizat de George Miller spre un scenariu aproape real. Și doar vă îndemn să vă imaginați că suntem în 2028-2030, iar grupări infracționale mici, care au și membri cu competențe tehnologice foarte bine antrenate, au pe mână sisteme de inteligență artificială open-source chinezești pe care le integrează în sisteme autonome, precum drone sau roboți înarmați. Imaginați-vă jafuri sau lupte între grupuri infracționale care se desfășoară și se poartă cu astfel de arme.
Imaginați-vă proteste de stradă la care iau parte, în mod pașnic, oameni, iar niște indivizi vor să-i „rezolve” pe cei care protestează cu atacuri desfășurate prin arme care au la bază inteligența artificială. Pare acum SF, dar spre genul ăsta de lume ne îndreptăm, una tot mai nesigură pentru noi și copiii noștri. Și, apropo, deja vedem tendințe în această direcție odată cu utilizarea dronelor comerciale în conflicte, cum ar fi pe frontul din Ucraina sau în Orientul Mijlociu.
Pare, în acest moment, că nu există o soluție pentru stoparea democratizării accesului la tehnologia avansată de inteligență artificială. Iar dacă AI-ul devine atât de avansat și accesibil încât să fie utilizat de echipe de doar câțiva oameni pentru operațiuni militare, de hacking sau de supraveghere la scară mare, stabilitatea globală e în pericol, unul probabil la fel de mare precum cel reprezentat de criza rachetelor din Cuba din secolul XX.
Căci, da, chinezii au lansat, prin DeepSeek, o bombă nucleară către Occident, dar care nu omoară imediat și nu distruge totul într-o clipă, ci provoacă o moarte lentă și invizibilă, pe care nu ai cum să o combați în mod eficient, pentru că nu vezi pericolul.
E ca la un virus cu mortalitate ridicată: nu știi că-l ai până nu faci analize. Iar Occidentul tocmai a fost infestat artificial cu un virus tehnologic de chinezi și trebuie urgent să-și facă analize și să înceapă tratarea bolii, căci știm cu toții care e deznodământul atunci când ești bolnav și te lupți cu un monstru care te distruge din interior.
Ce e de făcut? Păi, evident, revenirea la principii. Statele cu putere în acest domeniu, adică SUA, Japonia și UE (printr-un efort colectiv), să colaboreze pentru a institui reglementări stricte asupra utilizării AI-ului în scopuri letale sau de supraveghere abuzivă, similar cu tratatele pentru armele nucleare sau biologice.
Cu alte cuvinte, ar trebui creat un cadru internațional pentru controlul distribuției modelelor AI avansate și ar trebui impuse mecanisme de verificare și audit asupra celor care le utilizează. Dar cum să faci asta într-o lume tot mai interconectată prin internet și dark net? Ei bine, eu nu știu, dar americanii sunt sigur mai deștepți ca mine și vor găsi o soluție.
O altă soluție ar fi ca statele occidentale (și nu numai) să-și modernizeze armatele și instituțiile de securitate și să dezvolte sisteme avansate de monitorizare și detecție pentru a preveni utilizarea neautorizată a AI-ului. Deci, nu doar cumpărarea de tancuri și avioane, ci investiții în infrastructură tehnologică care să combată folosirea AI cu rea intenție.
Am vorbit chiar și cu ChatGPT, rivalul modelului DeepSeek, despre scenariul în care lumea ajunge un „Mad Max” odată cu democratizarea necontrolată a AI-ului, iar acesta mi-a oferit patru soluții:
Democratizarea AI să fie făcută prin controlul infrastructurii critice. Mai exact, să se ofere acces la resurse hardware-cheie (de exemplu, cipuri specializate), care să restricționeze și să controleze tehnologia pentru a împiedica dezvoltarea și implementarea pe scară largă a unor sisteme AI de către actori neautorizați. ChatGPT zice bine, dar eu încă mă întreb cum să faci asta, când chinezii sunt cei care au dat drumul la minge, nu americanii? Cum reglementezi ceva ce ține strict de controlul comuniștilor chinezi?
Societățile trebuie educate în privința riscurilor și beneficiilor AI-ului pentru a evita dezinformarea și manipularea prin intermediul unor tehnologii avansate, cum ar fi deepfakes sau campaniile de influență alimentate de algoritmi avansați. Și aici zice bine domnul ChatGPT, dar cum să faci asta, că soluția propusă necesită timp, ori noi nu prea mai avem timp și nici materialul clientului nu e cel mai flexibil. Sunt deja multe creiere atrofiate de dezinformare și nu mai pot fi reparate.
Companiile mari de tehnologie, care dezvoltă infrastructura AI-ului global, ar trebui să colaboreze strâns cu guvernele pentru a implementa măsuri etice și de siguranță cibernetică, prevenind manipulările sistemelor tehnologice. Din nou, ChatGPT zice corect. Dar cum să faci asta, când scopul tău e profitul și, dacă competitorul nu impune atâtea principii ca tine, câștigă mai mult?
Dezvoltarea unor AI-uri defensive care să fie capabile să detecteze și să neutralizeze sistemele autonome ostile, fie că vorbim de drone, atacuri cibernetice sau propagandă digitală. Aici ChatGPT deja a devenit mai visător decât mine. Adică o lume în care cei puternici ca Trump și lipsiți de principii să se pună de acord că e nevoie de renunțarea la orgolii și de întoarcerea la democrație și unitate pentru a combate folosirea AI în scop negativ.
În rest, vă las cu un citat din Mad Max, ca să aveți o zi totuși liniștită, fără spasme când vă gândiți la viitor: „My name is Max. My world is fire and blood. Once, I was a cop. A road warrior searching for a righteous cause. As the world fell, each of us in our own way was broken. It was hard to know who was more crazy... me... or everyone else”.