În economia României s-au întâmplat și lucruri pozitive în 2024
În ciuda provocărilor, România a urcat pe primele locuri în exporturi, producție industrială și infrastructură, dovedind că are potențial economic.
Foto: Eurostat via Profit.ro & HotNews
▪︎ Am intrat în Spațiul Schengen. O mare realizare. Am scăpat de cozile imense, de birocrație, de o grămadă de alte lucruri. Și e important și din punct de vedere simbolic să fim total integrați în Europa.
▪︎ Număr record de kilometri de drumuri rapide (autostrăzi și expres) inaugurat într-un singur an, aproximativ 200. Și alte câteva sute de kilometri (150 în varianta cea mai pesimistă, dar semnificativ mai mult în cea optimistă) vor fi dați în folosință în 2025.
▪︎ România a fost CEL MAI MARE exportator de grâu ȘI orz din Uniunea Europeană în a doua jumătate a anului 2024. Repet, a fost numărul 1 european. Eram în grafic să fim și la porumb, dar seceta a făcut ravagii.
▪︎ România a devenit CEL MAI MARE producător de gaze din Uniunea Europeană în toamna anului trecut.
▪︎ Numărul prosumatorilor (cei care produc energie verde și o injectează în rețea) a explodat în 2024. Erau cam 110.000 la finalul lui 2023, 170.000 în noiembrie și se estima că ajungem la 200.000 mici producători-consumatori de energie la finalul anului.
▪︎ Producția de autoturisme a crescut în 2024. Pe datele pe care le-am găsit, era în creștere cu ~ 10% în octombrie 2024, care la rândul său a fost o lună de excepție, ~20% peste octombrie 2023. Ford Otosan și-a bătut propriul record la fabrica de la Craiova, cu aproximativ 250.000 de autovehicule produse în 2024.
▪︎ România e AL DOILEA cel mai mare exportator de espressoare din Europa (la 0 virgulă ceva să fie primul) și AL TREILEA din lume, asta după investiții de 250 de milioane de euro.
▪︎ Suntem (cel puțin pe datele pe primele 10 luni ale lui 2024) cel mai mare exportator de ovine din Uniunea Europeană.
▪︎ Țara europeană cu cea mai mare creștere a PIB din 2000 încoace se numește...ați ghicit...România. 800%.
▪︎ România a depășit Ungaria și Grecia la salarii după ce le depășise la PIB raportat la paritatea puterii de cumpărare, a egalat Polonia la Produsul Intern Brut raportat la paritatea puterii de cumpărare (adică ce poate cumpăra românul mediu cu ce a produs anul ăla) și a ajuns la 80% față de media UE. Suntem foarte aproape să depășim Portugalia, care e la 83%.
În ciuda problemelor mari cu care ne confruntăm, lucrurile nu sunt atât de negre.
Autor invitat: Lucian Lumezeanu - A fost, pe rând, ziarist, consultant, corporatist. Ultima dată a fost manager de Public Affairs & Public Relations pentru o multinațională din domeniul construcțiilor, unde a contribuit la legi, politici, strategii din zona de eficiență energetică și siguranță la incendiu. A inițiat diverse asociații și coaliții din industrie. A fost și președinte al Consiliului Director pentru două asociații. Îi place să creadă că știe să jongleze cu și să creeze realități. Din 2021 a ieșit din lumea corporatistă și e pe cont propriu. Își sfătuiește clienții, de la agenții la multinaționale și asociații, pe chestiuni de lobby/Public Affairs, riscuri politice, comunicare. De asemenea, predă cursuri despre efectele Green Deal / tranziției verzi asupra afacerilor.