Imaginea de moment a campaniei electorale din România
Alegerile din 2025 nu sunt o simplă competiție pentru Cotroceni. Sunt o luptă pentru supraviețuirea unor partide, pentru renegocierea alianțelor și pentru reconfigurarea scenei politice post-Iohannis.
Zilele astea, știrile de primă pagină sunt ținute de răfuiala din USR, după ce partidul a decis să arunce candidatura Elenei Lasconi pe scări. În plan secund, candidații își setează jocul pentru a câștiga cât mai multă simpatie populară. Crin Antonescu și-a dat drumul la populismul conservator care l-a consacrat, George Simion a desfășurat o retragere publică strategică care să-i conserve electoratul suveranist care a migrat spre el după alipirea, ca un neg, de Călin Georgescu, Victor Ponta a căzut victimă propriului narcisism și s-a auto-demascat în direct, arătând că pe alții îi pune pe primul loc, nu pe români, iar Nicușor Dan se străduiește să comunice că el e cea mai bună soluție spre care s-ar putea coaliza votul util.
George Simion, Crin Antonescu, Nicuşor Dan, Elena Lasconi şi Victor Ponta, candidaţi la alegerile prezidenţiale. Foto: Profimedia Images via ObservatorNews.ro
Iar acum să ne uităm la cum arată diavolul, căci el se ascunde în detalii:
🔥 La USR e un spectacol al dezordinii care caracterizează acest partid încă de la înființare. Am mai scris recent despre cum USR a rămas un partid care acționează mai mult ca o platformă de activism de liceu, cu buget de partid parlamentar.
🔥 În rest, conducerea USR încearcă să-și salveze pielea și viitorul în perioada asta, mizând pe ideea că o eventuală victorie a lui Nicușor Dan în turul doi ar duce la o schimbare de guvern. Iar fantezia momentului în tabăra USR e formula Ilie Bolojan premier și PSD în opoziție. Așa ar ajunge USR din nou la guvernare.
🔥 Doar că realitatea politică a acestei campanii electorale nu e la fel de dornică să le urmeze scenariul USR-iștilor. Iar asta se vede cel mai bine din decizia Biroului Electoral Central, care a interzis, în weekend, ca USR să-i facă efectiv campanie lui Nicușor Dan.
🔥 Scurt pe doi, criza Lasconi-Dan e mai mult decât o bâlbă de campanie. E simptomul unei formațiuni care nu și-a rezolvat niciodată tensiunile interne și nici raportarea la putere. Iar sprijinul acordat lui Nicușor nu e un gest de strategie lucidă, ci o formă de panică electorală, cu speranța de a pasa responsabilitatea politică în altă parte.
🔥 Pe de altă parte, candidatul PSD-PNL-UDMR defilează cu mesaje conservatoare, anti-Green Deal, în linia unui val european tot mai sceptic față de politicile Bruxelles-ului. „Verzi și săraci nu e o opțiune”, spune Crin Antonescu, într-un mesaj care sună bine pentru buzunarul românului de rând, dar rău pentru Bruxelles.
🔥 În spatele lui, Marcel Ciolacu are și el rolul de pivot în această campanie și mai aruncă din când în când la poartă cu replici dure, care sunt menite să surescite electoratul tradițional al PSD. Spune premierul că nu vrea ca Nicușor Dan să fie președinte „ca să nu poarte fustă”. Comentariul său e un semn de panică puternică și de lipsă de direcție, care indică faptul că, dacă Antonescu nu intră în turul doi și nu câștigă, coaliția se sparge, exact cum a avertizat, în mai multe rânduri, Kelemen Hunor, liderul UDMR.
🔥 Separat, George Simion a adoptat strategia „low profile” și apare doar în medii controlate. Mai nou, a renunțat la a expune activ brandul AUR și vorbește mai mult despre „mişcarea suveranistă”. De fapt, Simion încearcă să preia narativul lui Călin Georgescu fără să-l consume prea devreme înainte de ziua votului. Doar că, între timp, pierde aliați importanți: Claudiu Târziu a ieșit din partid, iar Gigi Becali tocmai a anunțat că îl susține pe Crin Antonescu.
🔥 În tot acest context, Victor Ponta, care era cel mai în formă dintre candidați și părea că nu are nimic de pierdut, și-a tras un glonț în propriul picior. Dezvăluirea că a primit cetățenie sârbă, după ce a salvat Belgradul în 2014, inundând sate românești, a pulverizat mare parte din autoimpusa legitimitate suveranistă cu care defila în această campanie. Practic, Ponta a semnat singur actul de trădare a narativului pe care încerca să-l vândă.
🔥 Tot acest haos electoral ajută, în schimb, candidatura lui Nicușor Dan, care își duce campania pe ideea de calm și umanizare. Primarul General al Bucureștiului e atacat din toate părțile — de Simion, de Ponta, de Antonescu — tocmai pentru că, în mod paradoxal, e cel mai mare obstacol al celor trei în cursa lor pentru a deveni următorul președinte al României. Iar dacă Nicușor Dan ajunge în turul doi, nu e exclus să câștige lupta pentru Palatul Cotroceni. Iar dacă va câștiga, reconfigurarea scenei politice românești va fi inevitabilă.
Citește și textul scris de jurnalista Ioana Ene Dogoiu pe SpotMedia: Haosul celor 4 corpuri