Green Deal, țapul ispășitor al Europei? Argumente pentru o dezbatere informată
Scepticii susțin că tranziția verde frânează creșterea economică, dar țări precum Spania și Statele Unite demonstrează că investițiile în energie curată aduc dezvoltare sustenabilă.
Tare mi-ar plăcea să nu mai văd opinii de genul ,,tranziția verde / Green Deal ne reduce creșterea economică”. Cu argumentul ,,uite ce creștere economică slabă are Europa!”. Parcă prea des preluăm opinii trumpiste de peste Ocean fără să le analizăm prea bine.
Foto: MICHAL CIZEK/ AFP via Profimedia Images
Oameni buni, corelația nu înseamnă cauzalitate, doar la Călin Georgescu.
1. Creșterea economică e un fenomen complex, cu mulți factori.
Europa are creștere slabă din cauze precum:
Războiul din Ucraina, care ne-a afectat fiind în vecinătatea noastră.
Prețurile mari la gaze (în primul rând) și petrol. Nu la regenerabile, hai să lăsăm mitul ăsta. Când plătești de 6 ori, 4 ori, 3 ori mai mult la gaze decât America, produsele tale vor fi mai puțin competitive, logic.
Prețurile la electricitate sunt stabilite ÎN MARE MĂSURĂ DE CELE LA GAZE, PETROL ȘI CĂRBUNE și asta se va întâmpla până când regenerabilele și nuclearul vor depăși considerabil sursele fosile. Apropo, energia din regenerabile e MAI IEFTINĂ DECÂT CEA DIN FOSILI în 80% din cazuri.
Populația sa îmbătrânită. Spre deosebire de America, țară care și-a alimentat creșterea economică în parte cu un număr uriaș de imigranți (legali sau nu).
Alte cauze structurale, inclusiv sistemele sociale ale țărilor europene, regimurile de subvenții etc.
2. Avem dovezi solide că țările care investesc în tranziția verde au creștere mare.
Economia dezvoltată cu cea mai mare creștere din lume? Spania, unul dintre liderii mondiali ai tranziție. Țară care are 80% din electricitate din surse cu emisii scăzute de carbon (regenerabile și nuclear). Păi nu ziserăți că e rea pentru economie? Puțin în urma ei avem America, cea care a investit enorm (prin US Inflation Reduction Act în primul rând, dar nu numai) în regenerabile, baterii, eficiență energetică.
3. Hai să zicem că tranziția verde costă mult.
Fals, dar să zicem că e despre bani, azi. Dar e ca și cum ai zice că e ok să faci un pod cu polistiren, ca la Neamț, că ieși bine la bani, deși se va prăbuși. Dar nu realizăm că tranziția înseamnă lupta cu schimbările climatice care DEJA ne afectează viețile și economiile?
Și că tranziția verde înseamnă nu doar lupta cu seceta sau valurile de căldură, ci și cu poluarea care face ca 300.000 de europeni (din care cam 25.000 de români) să moară anticipat?
Frumoasă electoral povestea cu ,,să ținem deschise termocentrale pe cărbune”, doar că ele nu doar că au fost mai degrabă găuri negre, ci cărbunele ăla se duce fix în organismele oamenilor. Lucru pe care îl uităm pentru că îmbolnăvirea lentă nu se vede, nu?
4. Green Deal
Cum să spui că Green Deal nu ne ajută când primim efectiv ZECI DE MILIARDE DE EURO, GRATUIT, de la UE, datorită cadrului creat de acest Pact Verde? Și e fals că doar pentru regenerabile. Termoizolarea clădirilor, echipamente industriale eficiente energetic, baterii și multe altele. Vreo 30 de miliarde de euro doar din PNRR și fondurile clasice până în 2027. Plus credite și alte facilități verzi. Plus investițiile private care vin natural, câteva miliarde în ultimii ani.
Ca să nu mai vorbim despre efectul geopolitic. Nu e bine să importăm mai puține gaze și petrol din regimuri dictatoriale și agresive precum Rusia?
Autor invitat: Lucian Lumezeanu - A fost, pe rând, ziarist, consultant, corporatist. Ultima dată a fost manager de Public Affairs & Public Relations pentru o multinațională din domeniul construcțiilor, unde a contribuit la legi, politici, strategii din zona de eficiență energetică și siguranță la incendiu. A inițiat diverse asociații și coaliții din industrie. A fost și președinte al Consiliului Director pentru două asociații. Îi place să creadă că știe să jongleze cu și să creeze realități. Din 2021 a ieșit din lumea corporatistă și e pe cont propriu. Își sfătuiește clienții, de la agenții la multinaționale și asociații, pe chestiuni de lobby/Public Affairs, riscuri politice, comunicare. De asemenea, predă cursuri despre efectele Green Deal / tranziției verzi asupra afacerilor.
Foto: Arhivă personală