Ghidul alegerilor parlamentare
Românii sunt chemați la urne pentru a doua duminică la rând, de această dată pentru a-și alege deputații și senatorii.
Duminică, pe 1 Decembrie, de ziua Națională a României, românii vor merge să-și aleagă noul Parlament.
Cetățenii vor alege membrii Senatului și ai Camerei Deputaților pentru următorii patru ani, conform principiului reprezentării proporționale.
Foto: Parlamentul României - Camera Deputaților/ Facebook
La aceste alegeri poți vota doar în județul în care aveți domiciliul sau reședința, la secția unde ești arondat.
Condiții de vot:
Poți vota în localitatea de domiciliu dacă nu ai altă reședință sau dacă nu ai depus cerere pentru viza de flotant la birourile pentru evidența persoanelor pentru înregistrarea reședinței.
Poți vota în localitatea de reședință, adică acolo unde ai viza de flotant, pe listele permanente. Dar numai dacă ai depus o cerere la primărie pentru înscrierea în Registrul Electoral, până în data de 17 septembrie, adică cu 45 de zile înainte de ziua alegerilor.
Poți vota în localitatea de reședință, adică acolo unde ai viza de flotant, și pe listele suplimentare. Dar numai dacă eși unul din alegătorii cu viză de flotant care nu au depus cererea de înscriere în Registrul Electoral cu adresa de reședință.
Poți vota în orice altă secție de votare, în afara localității unde ai reședința sau domiciliul, pe liste suplimentare, dar doar în cadrul aceluiași județ. Totuși, în București nu poți vota în alt sector.
Pentru a vota, cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România trebuie să prezinte unul dintre următoarele acte de identitate valabile în ziua votării:
Cartea de identitate
Cartea electronică de identitate
Cartea de identitate provizorie
Buletinul de identitate
Pașaportul diplomatic sau de serviciu (inclusiv cele electronice)
Carnetul de serviciu militar (pentru elevii școlilor militare)
Care e procedura de vot: Alegătorii vor intra în cabine să voteze și vor aplica ștampila cu mențiunea „VOTAT” în patrulaterul corespunzător listei de candidați sau candidatului preferat. După votare, buletinul se îndoaie și se introduce în urnă. În cazul în care buletinul se deschide și secretul votului este compromis, acesta se anulează și se eliberează un nou buletin, o singură dată.
Alegerile parlamentare din 1 Decembrie se desfășoară în 43 de circumscripții electorale: 41 corespunzătoare județelor, una pentru municipiul București și una pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate.
Condiția pe care trebuie să trebuie să o îndeplinească partidele politice pentru intra în noul Parlament: Partidele trebuie să obțină cel puțin 5% din voturile la nivel național sau 20% în cel puțin patru circumscripții pentru a intra în Parlament.
Alianțele electorale trebuie să treacă un prag mai ridicat, respectiv, 8% pentru alianțele cu două partide, 9% pentru cele cu trei partide, și 10% pentru alianțele cu mai multe partide.
Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 73.000 de locuitori.
Norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori.
Numărul de mandate pentru cele două camere ale Parlamentului diferă de la o circumscripție la alta, în funcție de numărul de locuitori și normele de reprezentare.
Potrivit Autorității Electorale Perlamente, citată de Digi24 și Știrile ProTV, la secțiile de votare organizate în străinătate pot vota doar cetățenii români cu drept de vot, cu domiciliu sau reședința în străinătate.
Votarea în străinătate se desfășoară pe parcusul a două zile:
Sâmbătă, 30 noiembrie 2024, începând cu ora locală 7:00, până la ora 21:00.
Duminică, 1 decembrie 2024, începând cu ora locală 7:00, până la ora 21:00.
Alegătorii care au reședința sau domiciliul stabilite în străinătate pot vota în următoarele condiții:
Cei care s-au înscris în Registrul electoral ca „alegător în străinătate”, prin platforma lansată de Autoritatea Electorală Permanentă, până la data de 17 octombrie 2024. Aceste persoane sunt menționate în listele permanente pentru străinătate și sunt arondate unei secții de votare (apropiate adresei din documente).
Totuși, acești cetățeni pot vota și pe liste suplimentare, în orice altă secție de votare, dacă nu ajung la secția unde sunt arondați.
Persoanele care au domiciliul stabilit în străinătate și reședința în țară pot alege dacă votează în țară sau peste hotare, însă au drept la vot o singură dată.
Parlamentul este responsabil pentru elaborarea, modificarea și abrogarea legilor, precum și pentru supravegherea activității Guvernului, cât și pentru numirea lui. De asemenea, Parlamentul este implicat în ratificarea tratatelor internaționale și în aprobarea bugetului de stat.