Fiți atenți la manipularea electorală și capcana votului util
De la promisiuni „mărețe” (dar nerealiste) și sondaje distorsionate până la apeluri disperate la votul util, fiecare tabără încearcă să manipuleze poporul pentru pentru a câștiga.
E campanie electorală și simt nevoia să revin cu acest mesaj: trebuie să fim atenți la manipulare, pentru că cei care ne cer votul în perioada asta încearcă să inducă în eroare publicul într-o mai mică sau mai mare măsură ca să își consolideze scorul electoral.
Foto: ziarulunirea.ro
PSD-ul spune că va fi primul partid al țării în continuare și vor câștiga tot (ceea ce e destul de probabil), iar prin mesajul ăsta vrea să inducă ideea publică că e mai bine să votezi partidul care va avea puterea și să arăți susținere pentru candidații săi, ca să rămâi apropiat de putere după alegeri.
Mircea Geoană și partidul său de politicieni adunați de pe la toate partidele fac apel într-un mod disperat la votul util, pentru ca oamenii să-l ducă pe el în turul doi cu Marcel Ciolacu, nu pe contracandidații de pe locul 4,5 sau 6. Numai că domnul Geoană nu înțelege că cel mai mare adversar politic al său este el însuși.
Mesajul USR de la acest moment e că Elena Lasconi e foarte aproape de finala prezidențială, iar vectorii importanți de partid și lidera candidată manipulează opinia publică în speranța că o poate direcționa tot spre votul util. USR-iștii cred în acest fel că oamenii vor alege candidatul cel mai apropiat de turul doi ca să fie detronat Simion din poziția de candidatul favorit să intre în finala prezidențială cu Ciolacu.
AUR și manipularea au fost sinonime încă de la înființarea partidului. Acum, sub imperiilor unei realități paralele în care trăiește, George Simion se visează deja președinte al României. Noroc cu apariția lui Gigi Becali printre AUR-iști, care arată cât de nerealist e totul legat de acest partid.
Campionii manipulării în aceste zile sunt cei de la PNL, care au băgat bani mulți în presa apropiată de partid (Evenimentul Zilei și Newsweek). Cele două publicații, scrie HotNews, au publicat în aceeași zi sondaje care îl plasează pe liderul liberalilor, Nicolae Ciucă, în finală cu Marcel Ciolacu. Firește, PNL-ul joacă tot cartea votului util, încercând să insufle publicului ideea că candidatul lor e cel cu cele mai mari șanse ca să intre în finală cu candidatul PSD-ului și s-l bată. Adevărul e că liderul PNL e departe de locul doi, iar asta indică și o cercetare a Verified de săptămâna trecută, care îl plasa pe liderul PNL abia pe locul 5 în cursa pentru Palatul Cotroceni.
În altă ordine de idei, teoria votului util, așa cum am învățat eu la Facultatea de Științe Politice și cum bine spune și Robin Farquharson în cartea „Theory of voting”, se referă la situațiile în care alegătorii aleg să voteze pentru un candidat care are șanse mai mari să câștige, chiar dacă acesta nu este candidatul lor preferat.
Concret, în loc să își exprime alegerea reală, alegătorii votează pentru cel care are cele mai mari șanse să învingă un alt candidat pe care îl consideră nedorit sau periculos, indică Farquharson. Doar că acest vot util poate să fie ușor de manipulat în favoarea candidaților care au resurse să-și expună mai mult mesajul, mai ales într-un timp în care câștigă cine are bani să cumpere presa scrisă mainstream, televiziunile de știri și publicitate electorală masivă pe rețelele sociale.
În plus, o problemă majoră a acestui vot util este legată de faptul că rezultatul lui nu conduce la decidenți politici care îi reprezintă în mod real pe cetățeni, fie că vorbim de președinte sau de viitorii parlamentari, cum se întâmplă în cazul nostru.
Prin urmare, oamenii ajung să-și pierdă rapid încrederea în cei pe care i-au votat și au obținut puterea, pentru că i-au votat din nevoie, nu pentru că s-au identificat cu ei. Numai că politicienii români, ca să câștige, se bazează pe memoria scurtă a alegătorului român, pe nevoia multor români de a vota mai mult cu burta și buzunarul decât cu capul ori pe furtuna dezinformării care exploatează fricile și frustările oamenilor.