Eurobarometrul 2025: Europenii vor ca UE să se concentreze asupra apărării și securității. Majoritatea dintre români rămân atașați de valorile europene
Potrivit Eurobarometrului, 74% dintre cetățenii europeni (70% dintre români) consideră că țara lor beneficiază de statutul de membru al UE.
Cel mai recent eurobarometru realizat de Parlamentul European indică faptul că cetățenii europeni consideră că prioritățile UE ar trebui să includă în primul rând apărarea și securitatea. Mai concret spus, 66% dintre cetățenii europeni doresc ca UE să își asume un rol mai important în protejarea lor în fața crizelor globale și a riscurilor la adresa securității. Acest punct de vedere este puternic în rândul respondenților mai tineri la sondaj.
La nivel național, rezultatele pentru un rol mai puternic al UE variază de la 87% în Suedia la 47% în România și 44% în Polonia.
Foto: eda.europa.eu
Aproape trei sferturi dintre cetățenii UE (74%) consideră că țara lor a beneficiat de pe urma apartenenței la UE. Acesta este cel mai mare rezultat înregistrat vreodată la nivelul UE într-un sondaj Eurobarometru pentru această întrebare de când a fost adresată pentru prima dată în 1983.
La fel ca anul trecut, 70% dintre cetățenii români participanți la sondaj consideră că România a beneficiat de pe urma apartenenței la UE. Contribuția UE la menținerea păcii și la consolidarea securității reprezintă principalul motiv pentru care calitatea de membru este considerată benefică atunci când analizăm răspunsurile la nivel european (35%). Respondenții din România consideră că apartenența la UE este benefică în primul rând pentru noile oportunități de angajare (42%).
89% dintre cetățenii europeni (75% dintre români) participanți la sondaj spun că statele membre ale UE ar trebui să fie mai unite pentru a face față provocărilor globale actuale. În acest context, 76% dintre europeni (71% dintre respondenții români) cred că Uniunea Europeană are nevoie de mai multe mijloace pentru a face față provocărilor viitoare.
Așteptările cetățenilor de la UE
Într-un mediu geopolitic în schimbare rapidă, apărarea și securitatea (36%), precum și competitivitatea, economia și industria (32%) sunt identificate de cetățenii europeni ca fiind domeniile asupra cărora UE ar trebui să se concentreze cel mai mult pentru a-și consolida poziția în lume.
Pentru cetățenii din România prioritățile asupra cărora ar trebui să se concentreze UE pentru a-și consolida poziția la nivel global sunt securitatea alimentară și agricultura (32%), apărarea și securitatea (31%), urmate de competitivitate, economie și industrie (29%) și independența energetică, resurse și infrastructură (26%).
Aspectele economice și de securitate se află, de asemenea, în prim-plan în ceea ce privește subiectele pe care cetățenii doresc ca Parlamentul European să le abordeze în mod prioritar. Patru din zece europeni menționează printre priorități inflația, creșterea prețurilor și costul vieții (43%), urmate de apărarea și securitatea UE (31%), combaterea sărăciei și a excluziunii sociale (31%) și sprijinirea economiei și crearea de noi locuri de muncă (29%).
Inflația, creșterea prețurilor și costul vieții reprezintă o prioritate principală pentru toate grupele de vârstă, cu rezultate maxime înregistrate în Portugalia (57%), Franța (56%), Slovacia (56%), Croația (54%) și Estonia (54%).
Cetățenii români consideră că Parlamentul European ar trebui să aibă pe agendă și teme precum inflația, creșterea prețurilor și costul vieții (44%), sprijinirea economiei și crearea de noi locuri de muncă (38%) și combaterea sărăciei și a excluziunii sociale (30%).
Analizând valorile pe care europenii ar dori ca Parlamentul European să le apere, pacea (45%), democrația (32%) și protecția drepturilor omului în UE și în întreaga lume (22%) sunt pe primul loc.
Eurobarometrul mai arată că în momente de criză, cetățenii se uită la UE pentru acțiuni și soluții decisive. Atunci când UE este percepută ca unindu-se și producând rezultate, indicatorii de sprijin sunt ridicați – ceea ce este cazul în prezent.
50% dintre respondenții europeni au o imagine pozitivă despre UE (51% dintre români). În ultimul deceniu, această percepție pozitivă a fost doar o singură dată mai ridicată (52%), în primăvara anului 2022, în urma invadării Ucrainei de către Rusia.
Analiza separată pe România arată că cetățenii români cred într-o măsură semnificativă că acțiunile UE le influențează viața de zi cu zi, iar o proporție majoritară consideră că țara noastră a beneficiat de pe urma apartenenței la blocul cmunitar. Principalele avantaje percepute includ sprijinul financiar pentru proiecte naționale, libertatea de circulație și oportunitățile economice sporite pentru cetățeni și companii.
Pe plan personal, percepțiile legate de viitorul nivel de trai sunt mixte, existând atât speranțe moderate, cât și îngrijorări legate de evoluția economică. Totuși, încrederea în valorile europene și în instituțiile UE rămâne solidă în rândul cetățenilor români, iar implicarea instituțiilor europene în viața publică este în general privită pozitiv de către cetățenii români intervievați.
Notă editorială: Sondajul Eurobarometru din iarna anului 2025 al Parlamentului European a fost efectuat între 9 ianuarie și 4 februarie 2025 în toate cele 27 de state membre ale UE. Sondajul a fost realizat față în față, interviurile video fiind utilizate și în Cehia, Danemarca, Finlanda, Malta, Țările de Jos și Suedia. În total, au fost realizate 26 354 de interviuri, iar rezultatele UE sunt ponderate în funcție de dimensiunea populației din fiecare țară.