Epoca Trump 2.0: între populism și extremism
Las mai jos câteva concluzii după aceste alegeri americane. Victoria lui Trump anunță schimbări radicale, de la consolidarea extremismului de dreapta până la o resetare importantă a geopoliticii.
Americanii l-au votat din nou pe Trump în cea mai înaltă funcție a națiunii, la patru ani după ce acesta a susținut revolta de la Capitoliu pentru a încerca să împiedice înlăturarea sa de la putere.
Foto: Jim Watson/AFP via Getty Images
După cum indică New York Times, alegerea lui Trump amenință din nou democrația americană, așa cum o știm de secole. De ce? Pentru că Trump, în ultimul deceniu, a demonstrat că nu are prea multă considerație pentru mecanismele de control și echilibru care au definit guvernul american încă din 1776.
Fix ca în timpul primului mandat, națiunea americană va fi guvernată după capriciile unui președinte puțin interesat de detaliile politicii pentru oameni. Va livra mai mult pentru adulatorii MAGA și rețeaua oligarhică pe care a creat-o.
Probleme majore precum dreptul la avort, impozitarea, imigrația și politica externă vor fi împinse puternic spre dreapta extremă, nu numai prin legislație și ordine executive, ci și prin numirea inevitabilă a unor judecători favorabili lui Trump și, eventual, a mai multor judecători ai Curții Supreme, indică presa americană.
Trump a încercat deja să submineze independența sistemului judiciar. În timpul primului său mandat, a cerut loialitate personală din partea funcționarilor din ramura executivă și i-a concediat pe cei care s-au opus cererilor sale, mai amintește New York Times, care ține să precizeze că acum se întoarce la Casa Albă știind cum sistemul i-a limitat impulsurile și cu o listă de funcționari mai dispuși să îl ajute să eludeze normele de lungă durată.
Prima dată când a preluat funcția, o cultură a rezistenței față de apucăturile lui Trump a apărut din colțuri care includeau democrați, funcționari ai guvernului federal și chiar unii dintre cei numiți de el. De data aceasta, este puțin probabil ca Trump să ridice în rang persoane dispuse să vorbească împotriva sa. Cercul său de aliați influenți include acum oameni precum JD Vance, vicepreședintele ales și port-drapelul MAGA, Elon Musk și Robert F. Kennedy Jr, un vârf de lance al teoriilor conspirației în pandemie.
Trump va fi un președinte care a stârnit deja violența politică și care a promis că va folosi armata Statelor Unite împotriva adversarilor săi interni, o perspectivă care ar putea diminua rezistența publică față de ambițiile sale de depășire a limitelor, mai arată presa americană.
Stabilitatea relativă din ultimii patru ani în ceea ce privește afacerile interne și internaționale este pe cale să dispară, fiind înlocuită de un președinte instabil care acționează adesea fără a ține cont de precedentul național.
În plan internațional, Trump i-a lăudat pe liderii autoritari din China, Coreea de Nord și Rusia, în timp ce i-a înjosit pe aliații democrați americani din Europa și Asia. Iar declarațiile sale din campanie indică faptul că ajutorul pentru Ucraina, care se luptă să respingă invazia Rusiei, este în pericol, iar conflictul din Orientul Mijlociu va avea un nou actor puternic și imprevizibil, care nu a demonstrat niciun interes pentru calmarea tensiunilor.
Trump va avea ocazia să numească mai mulți judecători federali și poate mai mulți judecători la Curtea Supremă, dacă se eliberează locuri. Asta ar consolida controlul conservator-extremist al mișcării MAGA asupra sistemului judiciar pentru generații întregi în SUA. Prin urmare, America se va schimba radical!
Greșelile anterioare ale lui Joe Biden și moștenirea sa au afectat semnificativ campania Kamalei Harris, evidențiind incapacitatea acesteia de a se distanța de politicile lui Biden.
În plus, campania Kamalei Harris a fost marcată de o organizare internă deficitară și de o strategie ineficientă de mobilizare a susținătorilor. Iar refuzul ei de a critica deschis administrația Biden sau de a propune politici distincte, notează CNN, a permis campaniei lui Donald Trump să exploateze aceste slăbiciuni, ceea ce a condus în final la o victorie republicană semnificativă.
Victoria lui Trump din 2016 a fost un accident istoric. Victoria din 2024 se simte ca o realiniere. Pentru un politician a cărui primă victorie a fost susținută aproape exclusiv de alegătorii albi, Trump a adunat în aceste alegeri o coaliție remarcabil de diversă de partea sa, condusă de atracția sa unică – sau poate de vulnerabilitățile unice ale lui Harris – în rândul bărbaților.
Pentru a doua oară în trei cicluri electorale, publicul american a votat împotriva unei candidate democrate în favoarea lui Donald Trump, mai indică CNN.
Prin urmare, moștenirea lui Joe Biden primește o lovitură masivă. După cum scrie Politico, președintele actual al SUA rămâne politicianul care l-a învins pe Trump după primul său mandat, dar acum a avut un rol semnificativ în aparent eșec de a-l împiedica să revină la putere.
Trump a exploatat temerile și teoriile conspirației, de la frica de imigranți până la apelul la religie, pentru a atrage alegătorii. New York Times mai arată că mulți americani conservatori s-au simțit constrânși de normele corectitudinii politice susținute de democrați, iar Trump a devenit simbolul rezistenței împotriva acestei tendințe.
Faptul că Trump a depășit din nou așteptările este o reafirmare a rezistenței sale la consecințele electorale și a capacității sale stranii, poate unice în întreaga istorie a politicii americane, de a sfida dinamica politică, mai scrie Politico, care ține să indice și că întoarcerea la Casa Albă după toate acestea ar dovedi că afirmația „Dacă ești o vedetă, americanii te iartă și țin cu tine” este adevărată. Contează însă cum îi manipulezi și ce firci sau probleme le exploatezi prin dezinformare, așa cum a făcut Trump în ultimii patru ani pentru a ajunge la putere din nou.