De la retragere la negocieri: Mișcările strategice ale lui Marcel Ciolacu și noua ordine în PNL
Marcel Ciolacu a făcut un pas riscant, retrăgând PSD din coaliție pentru a-și consolida poziția de lider în partid, doar pentru a reveni ulterior la masa negocierilor.
Poza de moment a politicii românești: se pare că Marcel Ciolacu s-a răzgândit, din moment ce liderii PSD, PNL și UDMR au decis să reia discuțiile sâmbătă, în jurul prânzului, fără USR. Sursele politice au declarat pentru Explicativ că liderii partidelor care vor face parte din viitoarea coaliție proeuropeană urmează să-și împartă ministerele.
Foto: Marco Badea/Explicativ
Cum trebuie însă citită mișcarea lui Ciolacu din ultimele zile? Ca pe un gest de a-și salva poziția de lider al PSD, după ce a înregistrat cel mai mare eșec politic al social-democraților din ultimii 35 de ani, prin neintrarea în turul doi al alegerilor prezidențiale.
Scurt pe doi, ca în tenis, Marcel Ciolacu era perfect conștient la începutul săptămânii că, odată ce va pierde funcția de premier, era doar o chestiune de timp până se organiza noaptea cuțitelor lungi în PSD și pierdea și conducerea partidului. Așa că Ciolacu a forțat negocierile, indicând că, fără PSD, nu se poate forma decât un guvern minoritar, care tot la mâna PSD va fi.
Cum vinde Marcel Ciolacu revenirea asupra deciziei de a băga PSD în opoziție? Aruncă pe masă „responsabilitatea față de țară”, însă problema nu a fost rezolvată, iar partidele proeuropene par că nu au înțeles mesajul anti-egoism și anti-scandal transmis de alegători.
După cum au dezvăluit jurnaliștii de la G4Media, decizia de joi a lui Ciolacu a venit la o oră și jumătate după ședința PNL de joi dimineață, în care conducerea liberalilor a hotărât să lase PSD să formeze singur guvernul, nemulțumită de refuzul lui Marcel Ciolacu de a îngheța pensiile și salariile bugetarilor prin OUG.
Ciolacu a aflat de plan și a luat decizia de a retrage PSD din coaliție fără a-și consulta partidul, încercând astfel să-și protejeze cariera politică prin presiunea pusă pe liberali.
Între timp, în PNL s-au format două tabere: una condusă de Bolojan/Ciucu, alta de Hubert Thuma/Eduard Hellvig. Aceasta din urmă l-a propus pe Crin Antonescu drept posibil candidat la prezidențiale.
Numele fostului lider al liberalilor, artizan al USL-ului, a fost avansat în spațiul public și de Kelemen Hunor, liderul UDMR, care a fost, de altfel, primul politician care a menționat numele lui Crin Antonescu drept posibil candidat comun al coaliției PSD-PNL-UDMR, într-o declarație din 10 decembrie.
În plus, Kelemen Hunor și Sorin Grindeanu au susținut împreună ideea că un candidat comun al coaliției proeuropene nu ar trebui să fie liderul unui partid din alianță.
Hubert Thuma, Vasile Blaga, Andrei Muraru și Alina Gorghiu au fost printre liberalii care și-au exprimat deja sprijinul în cazul în care Crin Antonescu va candida, iar acest lucru slăbește tabăra lui Ilie Bolojan, care a declarat zilele trecute că nu exclude susținerea lui Nicușor Dan.
Deja cele două tabere din PNL se atacă în ședințe, iar Hubert Thuma a început deja să-l critice pe prim-vicepreședintele interimar al PNL, Ciprian Ciucu, unul dintre apropiații lui Bolojan.
Sursele politice spun că o candidatură a lui Crin Antonescu ar putea fi susținută și de PSD, iar, ca monedă de schimb, Bolojan ar trebui să fie înlăturat de la conducerea partidului la următorul congres al liberalilor. Jocul politic indică faptul că, pentru un moment, PSD caută acum să-și consolideze o tabără cu care să coabiteze în PNL și nu e mulțumit de cea care conduce acum partidul.
Pe această bază se formează în aceste zile coaliția proeuropeană!