De la Realpolitik la iReal Politik. Unde greșește Trump când spune că vrea ca SUA să preia Fâşia Gaza
Soluția lui Trump pentru a pune capăt războiului început de israelieni în Fâșia Gaza după atacul din 7 ocombrie arată ignoranța președintelui SUA față de istorie și nu face decât să agraveze situația.
Occidentul, Orientul Mijlociu și toată planeta s-au trezit azi șocate. O altă zi cu declarații din partea lui Donald Trump, care propune ca SUA să preia controlul asupra Fâşiei Gaza, distruse de războiul început de Israel după atacul teroriștilor Hamas din 7 octombrie 2023.
Foto: BBC.com
Trump spune că palestinienii, locuitori ai Fâşiei Gaza, vor fi relocaţi în altă parte, adică, cel mai probabil, forțați să meargă să trăiască în țările vecine, Iordania sau Egipt, în ciuda opoziţiei din partea acestor ţări şi a palestinienilor înşişi.
Președintele american a mai precizat că, după acest moment, SUA vor dezvolta din punct de vedere economic Fâşia Gaza. „O vom deţine şi vom fi responsabili pentru dezamorsarea tuturor bombelor periculoase neexplodate şi a altor armamente de aici. Dacă este necesar, vom face asta, vom prelua acea bucată de pământ, o vom dezvolta, vom crea mii şi mii de locuri de muncă şi va fi ceva de care întregul Orient Mijlociu poate fi foarte mândru”, a mai declarat Trump.
Întrebat cine ar locui acolo, el a spus că ar putea deveni o casă pentru „oamenii lumii” şi a prezis că Fâşia Gaza ar putea deveni „Riviera Orientului Mijlociu”.
Firește, în stilul său caracteristic de a arunca „bomba pe masă” înaintea discuțiilor, ca să aibă avantaj în negociere, Trump nu a oferit vreun răspuns clar despre cum şi sub ce autoritate SUA pot prelua teritoriul din Gaza şi îl pot ocupa pe termen lung.
Asta însă nu l-a oprit pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a stat lângă Trump în timp ce acesta a făcut declarația, să spună că propunerea ar putea „schimba istoria”. Iar ideea a fost aplaudată și de politicienii de extremă dreapta din Israel, care susțin relocarea palestinienilor.
Foto: Evan Vucci/AP Photo
Jurnaliștii de la Reuters precizează că demersul președintelui american ar distruge decenii de politică americană faţă de conflictul israeliano-palestinian, în timp ce BBC News atenționează că strămutarea forţată a populaţiei din Gaza ar reprezenta probabil o încălcare a dreptului internaţional şi ar întâmpina o opoziţie vehementă nu numai în regiune, ci şi din partea aliaţilor occidentali ai Washingtonului. În plus, unii apărători ai drepturilor omului la nivel internațional compară ideea cu epurarea etnică.
Ei bine, declarația lui Trump se înscrie în ceea ce putem observa ca fiind cel mai imperialist reflex de până acum al unui președinte american aflat la începutul unui al doilea mandat. Trump și-a manifestat deja interesul pentru Canalul Panama, Groenlanda și Canada. Acum și-ar dori și Gaza, ca să o regenereze urban, spune el, cum altfel decât prin afaceri imobiliare, așa cum știe el cel mai bine. De altfel, The Guardian scrie, pe un ton ironic, că Trump nu a renunțat niciodată la ideea de dezvoltator imobiliar și vede semnele dolarului chiar și în molozul din Gaza.
Ce ar presupune această „regenerare”? Demolarea totală a Fâșiei Gaza și începerea unui proiect de dezvoltare economică sub „proprietatea” SUA. CNN numește acest mod de abordare „colonialism de secolul 21”.
Foto: Getty Images
Obstacolele care stau în calea visului lui Donald Trump
Acum să trecem la obstacolele care vor apărea în calea implementării acestui plan: Din punct de vedere geopolitic, ceea ce a anunțat Trump este imposibil de realizat, pentru că țările arabe, inclusiv Iordania și Egipt, se opun vehement unor relocări permanente pe teritoriul lor a populației palestiniene, temându-se de destabilizarea regiunii.
Totodată, Arabia Saudită, un actor esențial în jocul politic din Orientul Mijlociu, a condiționat orice acord diplomatic cu Israelul de existența unui stat palestinian independent, iar evacuarea totală a Gazei ar compromite definitiv această posibilitate. De asemenea, palestinienii nu ar accepta relocarea, având în vedere istoria lungă de expulzări și promisiuni neîndeplinite, mai scrie presa americană, așa cum amintește și Sky News.
Foto: unicef.org
Scurt pe doi, ca în tenis, planul anunțat de Trump pare mai degrabă o mișcare de imagine sau o strategie de negociere extremă decât o soluție reală, așa cum bine mai indică CNN. Numai că declarațiile sale vor avea un impact major asupra regiunii și ar putea complica relațiile SUA cu partenerii arabi, într-un moment în care are nevoie de aceștia pentru a lupta pe alte fronturi geopolitice, cu Rusia și China.
Prin urmare, planul propus de Trump este mai curând unul nerealist, absurd și care ignoră realitatea geopolitică, adică mai aproape de iReal Politik. Cu alte cuvinte, Trump a înlocuit realismul și pragmatismul caracterizate prin conceptul de Realpolitik cu o ciorbă din care face parte oportunismul său feroce, lipsa de echilibru în decizii și ignoranța față de realitățile istorice și geopolitice.
Absurditatea lui Trump constă în faptul că vede Gaza ca pe un proiect imobiliar, ca și cum problemele etnice, religioase și naționale ale oamenilor de acolo ar putea fi rezolvate printr-un „deal” imobiliar peste capul lor. Iar acest tip de gândire, care e menit să transforme un conflict de generații într-o problemă de urbanism și investiții, nu ia în calcul faptul că palestinienii nu vor părăsi voluntar teritoriul lor, indiferent de promisiunile economice sau politice oferite de americani.