Cum arată poza de moment a cursei prezidențiale înainte de ziua votului
Câteva concluzii înainte de ziua votului pentru turul 1 al alegerilor prezidențiale.
Mașinăria de partid a PSD îl va ajuta pe Marcel Ciolacu să intre în turul doi. Dar acestuia îi va fi greu să-și bată contracandidatul, fie că va fi Elena Lasconi și George Simion, în finala din 8 Decembrie, mai ales că este și candidatul asupra căruia planează cele mai proaspete controverse.
Așa arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale. Foto: AEP
Candidatul AUR și candidata USR se luptă pentru locul secund în finala prezidențială, iar votul indecișilor, care anul ăsta sunt mai mulți ca oricând, va decide cine merge în finală cu Ciolacu.
Deși bula mizează pe Lasconi, George Simion are o expunere mai mare în urbanul mic și rural + diaspora. Iar aceste trei mari bazine electorale l-ar putea trimite în finala mult visată cu Marcel Ciolacu, pe care are și șansa să o câștige în baza votului-protest al multor oameni care sunt supărați pe actuala guvernare. Dar asta-i doar o ipoteză în acest moment.
Nicolae Ciucă nu intră în turul doi, iar liberalii deja se pregătesc să-l debarce de la șefia partidului. Se simte asta în teritoriu, dincolo de ce expun public fruntașii politici ca Bode, Boc sau Rareș Bogdan. În plus, deja miza PNL-iștilor e să obțină duminică un scor decent care motiveze mașinăria de partid să tragă pe 1 Decembrie, la parlamentare.
Călin Georgescu e marea surpriză a ultimelor săptămâni. Bine, e o surpriză pentru cei care nu au cont pe Tik Tok. Intenția de vot pentru acest individ, cu un discurs care înclină spre viziunea legionară, a crescut în ultima perioadă grație unei campanii agresive dusă în online cu mesaje scurte și care surescită convingerile naționaliste ale românilor dezinformați sau frustrați.
Dacă tot vorbim de servicii secrete în campania asta, Călin Georgescu e unul dintre candidații apăruți din jobenul băieților liberali cu ochi albaștri pentru a lua din voturile lui George Simion și a trage pentru ostaș. S-ar putea ca jocul să aibă un rezultat invers, iar dacă Elena Lasconi intră în turul doi, candidata USR să fi fost ajutată de planul unora de a-l ajuta pe candidatul PNL-ului. Dar luați ce spun eu aici doar ca pe o altă ipoteză de lucru, nu ca pe un adevăr irevocabil.
Mircea Geoană e out. Intrat ca favorit în cursa pentru Cotroceni, acesta e acum la aproape câteva ore distanță de decesul carierei sale politice. Cel mai mare adversar al său în această campanie a fost chiar el însuși. În rest, modul în care a făcut campanie a dovedit că Iliescu a avut dreptate când l-a alintat politic cu acea faimoasă etichetă pe care i-a lipit-o de frunte și pe care Geoană parcă nu a mai știut niciodată să și-o dea jos.
Elena Lasconi se bucură pe final de campanie de un boost de încredere, dar acest sentiment nu e generat de calitățile de viitoare președintă pe care le-a afișat în ultimele două luni, ci de temerea populară că Simion și Ciolacu reprezintă un rău mult mai mare decât incompetența ei. Căci, da, dacă coborăm puțin de pe norișor și ne asumăm realitatea, candidatea USR-ului e mediocră din punct de vedere politic și mult mai slabă decât Simion și Ciolacu. Ce o departajează însă pe Lasconi de cei doi e onestitatea sa. Așa că logica celor care votează pentru Lasconi se poate rezuma astfel: votăm o mediocră onestă (și sperăm că va fi ajutată să se adapteze funcției cu ajutorul unor consilieri buni), nu niște ticăloși corupți și pregătiți să-și ia România pe persoană fizică precum a făcut-o Klaus Iohannis în ultimul deceniu.
Democrația din România suferă, iar o mare vină o are partea aia din presă care a acceptat să facă mercenariat și să fie cumpărată de partide. În plus, în era post-adevărului, când rețelele sociale s-au transformat în incubatoare ale dezinformării care să servească intereselor electorale și politice, e tot mai greu să combați mesajele propagandistice ale politicienilor. Iar aici o mare parte din vină o au marile companii de tehnologice, care au ca scop doar profitul, indiferent de faptul că acesta se face prin șubrezirea democrației.
E important să mergem la vot, pentru că fiecare vot contează al dracului de mult, chiar dacă mulți cred că asta-i doar o lozincă depășită. Dar nu este!
Firește că și la aceste alegeri vor fi mulți indivizi care se vor baza pe faptul că alții vor vota și vor lua decizii în locul lor, considerând că prezența lor nu este esențială în cabina de vot. Ei bine, adevărul e că tocmai prin absenteism la urne, puterea politică e dată de către popor doar unor grupuri minoritare din societate care știu să se organizeze și care au înțeles jocul. Iar consecința acestui fenoment e extrem de directă și se poate traduce prin faptul că se ajunge foarte ușor la situația în care se adoptă decizii care să favorizeze interese pentru grupuri restrânse de indivizi sau actori politici în detrimentul majorității.
Duminică s vor trezi și unii cetățeni să spună că aleg să nu meargă la vot pentru că „toți sunt la fel”. Dar forma lor de protest nu va face decât să-l avantajeze pe câștigător.