Capcana lui Putin: Rusia vrea să scape de Zelenski și să câștige războiul din Ucraina printr-un vot „democratic”

Putin propune un guvern interimar în Ucraina, sub controlul ONU, și deschide o cale diplomatică către controlul politic al Kievului.

După ce liderii europeni au convenit ieri, la Paris, să meargă mai departe pentru a asigura pacea în Ucraina și sprijinul pentru Kiev, iar Macron și Starmer l-au avertizat pe Trump că Putin se joacă cu el pentru a-și satisface propriul interes, liderul autocrat de la Kremlin a propus formarea unui guvern interimar în Ucraina, sub supravegherea ONU, care să organizeze alegeri democratice pentru instalarea unui guvern „competent” și „de încredere” din partea populației.

În principiu, desigur, o administraţie temporară ar putea fi introdusă în Ucraina sub auspiciile ONU, SUA, ale ţărilor europene şi partenerilor noştri. Acest lucru ar avea loc pentru a fi organizate alegeri democratice şi a aduce la putere o guvernare capabilă, care să se bucure de încrederea populaţiei şi apoi să începem discuţiile cu ei despre un tratat de pace”, a spus Putin în discuţiile din timpul unei vizite în portul Murmansk.

El a mai afirmat că încercările lui Trump de a deschide discuţii directe cu Rusia – spre deosebire de predecesorul său, Joe Biden, care a evitat contactele – arată că noul preşedinte vrea pace.

Putin susține că, odată format un astfel de guvern, Rusia ar fi dispusă să poarte negocieri de pace și să semneze un tratat recunoscut internațional. Concret, Moscova invocă precedente ale implicării ONU în regiuni precum Timorul de Est, Papua Noua Guinee și fosta Iugoslavie, subliniind că o astfel de practică este posibilă și poate fi discutată cu SUA, țările europene și alți parteneri internaționali.

Concret, propunerea lui Putin, formulată ca un gest diplomatic și „constructiv”, are, de fapt, toate trăsăturile unei strategii de delegitimare a actualului guvern ucrainean și de creare a unui cadru internațional care să-i permită Rusiei să influențeze viitorul politic al Ucrainei.

Ce nu trebuie să facă Trump? Să nu accepte ceea ce vrea Putin. De ce? Pentru că, dacă Rusia refuză să negocieze cu Zelenski, dar acceptă un guvern „ales” sub supravegherea ONU, atunci se creează un precedent periculos în care un agresor decide cine este partenerul de pace legitim.

Iar cei care caută să înțeleagă lucrurile trebuie să știe că invocarea precedentelor internaționale, precum Timorul de Est, Papua Noua Guinee și fosta Iugoslavie, este doar un mod manipulativ de a da un aer de legitimitate unei propuneri care, în realitate, servește doar intereselor imperialiste și autoritare ale regimului de la Kremlin.

Scurt pe doi, Putin încearcă să obțină o victorie politică prin diplomație forțată. Iar dacă SUA, sub Trump, acceptă ideea unui guvern interimar la Kiev și debarcarea lui Zelenski, Rusia câștigă spațiu de manevră și timp, adică două resurse esențiale pentru continuarea influenței sale în regiune și care o vor ajuta să demareze alte acțiuni de agresiune pe viitor.

Ce e bine, în acest moment, e că pozițiile devin tot mai directe, semn că se conturează clar pozițiile care nu mai pot fi strâmbate prea mult în negocieri. În timp ce șeful biroului președintelui ucrainean a declarat că Rusia „încearcă să deraieze calea către pace prin alegerea de a continua războiul”, liderii europeni au pledat pentru mai multă presiune asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului de agresiune pe scară largă pronit în Ucraina pe 24 februarie 2022.

Sursă video: DD Geopolitics/X


Abonează-te mai jos ca să primești constant informații explicate + analize și opinii despre ce se întâmplă cu lumea din jurul tău.